ADEEA

art-design-education-exchange with Africa

Seminar at the University of Art and Design, Helsinki 13th to 15th of June, 2001

 

Project presentations
Polar meets Solar - vaihto-ohjelma

Aloite

Aloite yhteistyöstä Helsingin ammattikorkeakoulun ( Stadia) ja jonkin kenialaisen Mohamed Amin Foundation -koulun kanssa syntyi Suomen Kenian-suurlähettilään Lauri Kankaan ja hänen vaimonsa, elokuvaleikkaaja Raili Kankaan päässä vuonna 1999. Mohamed Amin oli legendaarinen kenialainen kuvaaja, joka elämänsä aikana tallensi kamerallaan Afrikan mantereen suuria katastrofeja ja yhteiskunnallisia mullistuksia ( Uganda ja Idi Amin; Etiopian nälänhätä etc). Hänen nimeään kantava koulu on omistanut osan huomiotaan legendan vaalimiseen; tiedonkulun ja journalismin problematiikka on samasta syystä myös keskeinen koulun toiminnalle.

Työpajatyöskentely

Yhteistyömuodoksi koulujemme välillä päätettiin valita workshop-työskentely: 14 päivän aikana suomalaiset ja kenialaiset muodostaisivat 3 neljän hengen ryhmää, jossa kussakin on 2 kenialaista ja 2 suomalaista. Työpajalla on kaksi työskentelysessiota: toinen Keniassa, toinen Suomessa. Jokaisen ryhmän tavoite on käsikirjoittaa, kuvata ja editoida kummankin jakson aikana lyhytelokuva, joka kertoo kaupunkielämästä Nairobissa tai Helsingissä. Ensimmäinen vierailu Keniaan toteutui syksyllä 1999 ja vastavierailu Helsinkiin syksyllä 2000. Tänä vuonna kenialaiset tulivat ensiksi Helsinkiin ja lokakuun alussa suomalaisopiskelijat lähtivät opettajiensa Heikki Aholan ja Päivi Takalan johdolla Nairobiin, Keniaan.

Työpajatyöskentelyn loppuhuipentuma on maailman lyhyin elokuvafestivaali, jossa 1-2 minuutin mittaiset uudet elokuvat saavat ensi-iltansa. Tänä vuonna( 2001) elokuvia oli 7. Festivaalin nimeksi on muotoutunut Polar meets Solar. Elokuvia on tehty tähän mennessä 12 kappaletta.

Jatko

Tarkoitus on jatkaa työpajatyöskentelyä tulevina vuosian muidenkin ulkomaisten alan koulujen kanssa. Näin valmistuu vähitellen sarja eri maiden kaupunkielämästä kertovia dokumentteja.

Yhteyshenkilöt Stadiassa: Päivi Takala, äänityön lehtori
Paivi.takala@stadia.fi
Kaisa Aho, KV-koordinaattori
Kaisa.aho@stadia.fi