Tallentaminen CD:lle (Opetusuokassa)


Cd:lle tallenataminen on helppo tapa varastoida suuria tiedostoja kuten kuvia. Cd:n kapasiteetti verrattuna esim. 100MB:n Zip- levykkeisiin on moninkertainen (Yhden CD- levyn tallennuskapasiteetti 650MB/700MB).

Tässä osiossa on "step by step" ohjeet CD:lle tallentamista varten. Ohjeet on kirjoitettu vastaamaan luokan Pc -tietokoneissa olevien polttavien asemien ohjelmistoa.(Roxio Easy CD & DVD Creator 6)

CD-r/CD-rw

Poltettavia CD- levykkeitä on kahdenlaisia. CD-r levykkeiden ominaisuutena on kertapolttoisuus, joka käytännössä tarkoitta, että niihin voidaan varastoida tietoa niin kauan kuin levyllä on tilaa. Siis CD-r levyä ei tarvitse polttaa kerralla vaan siihen voi lisätä tiedostoja eri polttosessioissa.
CD-rw levykkeiden ominaisuutena on, että niitä voidaan käyttää kuten levykkeitä. Eli niistä voi poistaa ja lisätä tietoa. Huonoina puolina nässä on, että itse polttamistapahtuma kestää kauemmin, ne ovat kalliimpia levyjä ja kaikki tavalliset CD-asemat eivät pysty toistamaan levyä. Eli usein tarvitaan polttava CD-asema, jotta saadaan levyllä olevat tiedostot näkyviin. CD-r levyissä ei tällaista ongelmaa ole.

Mistä tunnistaa onko kädessä CD-r vai CD-rw levy?
Levyn etikettiin on yleensä merkitty kumpi em. levyistä se on. Lisäksi CD-r levyjen hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin CD-rw (n.20mk)levyt.


CD-r levylle tallentaminen

Esivalmistelut
Hae kaikki poltettavat tiedostot tietokoneen omalle kovalevylle. Hyvä tapa on järjestää ne valmiiksi kansioihin, jotta niiden löytäminen on mahdollisimman helppoa.
Laita CD-r levy asemaan. Luokan koneissa on vain yksi, yhdistetty DVD ja CD -rw asema.


Työpöytäkuvake

1.Kaksoisklikkaa työpöydällä olevaa Roxio Easy CD & DVD Creator 6- ikonia tai aukaise ohjelma Start valikosta (Start-> Programs-> Roxio Easy CD & DVD Creator 6-> Creator Classic).


Projekti ikkuna

2. Raahaa ylemmistä ikkunoista tiedostot tai kansiot alhaalla olevaan ikkunaan. Tarkkaile samalla kuinka paljon levylle mahtuu tiedostoja, alla olevasta palkista

Huom! Select sourse -vetolaatikosta löydä My dokuments -kansion suoraan.

Valitse mitä poltat:

Data CD käytetään jos haluat taltioida esim. kuvia, tekstitiedostoja, html tai Movietiedostoja.
Audio kohdasta voit tallentaa musiikkia äänilevyltä (CD), netistä löydettyjä MP3- tiedostoja tai WAV-tiedostoja.

Anna levyllesi nimi. Jos et itse anna nimeä ohjelma nimeää sen automaattisesti.

Kun kaikki nämä on Ok. Klikkaa oikealla alhaalla olevaa Aloita poltto -painiketta.


Setup ikkuna

Record Setup -ikkunassa määritellään levyn kirjoitusnopeus. Session lopetus tyyppi ja halutaanko levy testata ennen kuin sille kirjoitetaan (testaus turhaa).

"Finalize session. Don`t Finalize Disc" tarkoittaa että sessio suljetaan, mutta levy jätetään auki. Käytännössä levylle voidaan siis poltta useita sessioita peräkkäin kunhan levyä ei suljeta.

"Finalize Disc" sulkee koko levyn eikä sille voida enää tämän jälkeen kirsoittaa vaikka siellä periaatteessa olisikin tilaa. Tämä on hyvä tapa tehdä niille CD -levyille joilla on erityisen tärkeää tietoa.

Paina OK kun olet säätänyt haluamasi säädöt (kuvan säädöt on hyvät).


Kun poltto on suoritettu ohjelma ilmoittaa siitä. Kuittaa se ja levysi on valmis!