MIHIN TÄSSÄ, VALMIISSA MAAILMASSA?

Filosofi Juha Varto ja toimittaja Liisa Veenkivi keskustelevat. 10-osainen ohjelmasarja on valmistunut vuonna 1998.

Verrattuna isiensä ja äitiensä maailmaan nykyiset nuoret aikuiset kohtaavat maailman, joka on kaikin tavoin valmis. Enää ei ole syytä asettaa korkealentoisia päämääriä, joilla maailmaa tehdään paremmaksi, koska pikku puutteetkin maailmassa ovat vain "monipuolisuutta", ne ovat postmodernia "rikkautta". Vanhemmat ihmiset hämmästelevät nuorten flegmaattisuutta ja ihanteettomuutta. Näyttää siltä, että yhteiskunta on viimein ottanut niskalenkin yksilöstä: yksilöt uskovat kaiken, mitä heille syöttää, jopa identiteettinsä, haaveensa ja uskonsa. Elämässä ei oikeastaan ole paikkaa, jossa yksilö voisi yrittää tai kokeilla jotain muuta, jotain, jota viihde, koulu ja kuluttaminen ei olisi jo valmiiksi ihmiselle tyrkyttänyt.

Filosofit ja sosiologit pyrkivät osoittamaan tämän kehityksen jo vuosisadan alussa, mutta vasta nyt - maailmanlaajuisen viihdeteollisuuden ja kultuurisen yhtenäistymisen aikana - me alamme tunnistaa asian omassa elämässämme, omassa perheessämme ja suhteissamme eri ikäisiin ihmisiin. Ero on valtava ja se jopa pelottaa joitain: mistä voi muutos tulla, jos kaikki on jo hallinnassa?

Liisa Veenkivi ja filosofi Juha Varto keskustelevat kymmenessä puolen tunnin ohjelmassa valmiin maailman tuomista ongelmista ja antavat ajatuksellisia keinoja vapautua tästä uudesta Molokista Ohjelmasarja on uusinta vuodelta 1998.

Tiedostot ovat real audio -muodossa.
Huom! Ohjelmat ovat kuunneltavissa G2-yhteensopivilla Real Player -versioilla.
Yhden ohjelman kesto n. 30 minuuttia.

 

 
1. osa: Massojen kirous
2. osa: Humanismin kirous
3. osa: Esineitä, esineitä järjestyksessä 4. osa: Mistä repiä päämääriä?
5. osa: Kaikki toimii, mutta mitä varten? 6. osa: Hallittavuus ideologiana
7. osa: Suunnittelu vastaan ideaalit 8. osa: Onko historialla merkitystä?
9. osa: Kasvatuksen haasteet valmiissa maailmassa 10. osa: Ostetut identiteetit

 

| Kurssit | Pääsivu |