[Tasokokeet I-IV]   [Sisällysluettelo]   [Tasokoe I]   [Tasokoe II]   [Tasokoe III]   [Tasokoe IV]

Nämä sivut on suunniteltu siten, että ensimmäisellä kerralla on tarkoitus rauhassa lukea koko materiaali ajatuksella läpi. Materiaalin voi käydä läpi haluamassaan järjestyksessä, mutta tarkoitus on, että toisella kerralla seurataan mukana tulevien tehtävien viitoittamaa rakennetta.


Älä jännitä. Tietokoneet ja ohjelmat ovat vain työkaluja.

Älä opettele kaikkea ulkoa, vaan hahmota kokonaisuuksia.
Mieti miksi, mitä, ja miten, tässä järjestyksessä.

Käytä on-line helppiä.
Etsi sen luettelosta (index) sopivia hakusanoja.

Kokeile.
Jos et halua vaarantaa keskenerästä työtä,
tee uusi ja kokeile sillä.

Jaa monimutkaisemmat työt pienempiin osiin,
kunnes yksittäiset osat ovat helppoja.

Kaikki ohjelmat toimivat suunnilleen samoilla tavoilla.


Help
Lähes kaikissa ohjelmissa on nk. on-line help, eräänlainen ohjekirja ohjelman sisällä. Sen saa näkyviin ohjelman help-valikosta, yleensä kohdasta Contents tai Index. Contents vastaa lähinnä ohjekirjan sisällysluetteloa, ja Index hakemistoa. Jos etsit jotakin tiettyä toimintoa, kannattaa tarkistaa sopivia hakusanoja Indexistä.

 

Työn jakaminen osiin
Itse asiassa tietokoneiden ja ohjelmien toiminta perustuu suurelta osin monimutkaisemman työn jakamiseen pieniin, helposti toteutettaviin osiin. Kannattaa ensin miettiä ainakin pari eri tapaa jakaa ongelma, ja kirjoittaa ne ylös ennen toteutusta. Aika usein joutuu nimittäin aloittamaan alusta.

 

Kokeileminen
Keskeneräisestä työstä voi - ja kannattaa - tallentaa eri vaiheissa kopioita eri nimillä. Tietokoneella työskenneltäessä kannattaa muistaa, että kopiointi ei heikennä laatua. Jos tulee tehtyä virhenäppäily, viimeisen toiminnon voi peruuttaa: Edit-valikosta Undo. Kun muistaa tallentaa riittävän usein, voi aina palata edelliseen versioon, jos Undo ei auta tarpeeksi.

 

Ohjelmien samankaltaisuus
Melkein aina samat toiminnot löytyvät samoista valikoista eri ohjelmissa. Kun opettelet yhden ohjelman, seuraavan ohjelman opettelu on huomattavasti helpompaa, koska voit aina verrata sitä ensimmäiseen; uusien ohjelmien opettelu helpottuu aina enemmän ja enemmän.

Käyttöjärjestelmien samankaltaisuus
Hyvin usein ihmiset, jotka osaavat käyttää Windows-käyttöjärjestelmää epäröivät käyttää Macintosh-käyttöjärjestelmää, ja päinvastoin. Itse asiassa niiden välillä on vain muutamia isompia eroja, ja loput ovat käyttäjän kannalta lähinnä kosmeettisia. Lisäksi, molempia käyttöjärjestelmiä käyttäville uusien ohjelmien opettelu on yleensä paljon helpompaa, joten kannattaa kokeilla molempia käyttöjärjestelmiä, jos siihen vain on mahdollisuus.

 


 

Windowsin ja Mac OS:n suurimmat erot käyttäjän kannalta

Ohjelmien käynnistys
Windowsissa ohjelmat löytyvät Start (Käynnistys) -valikosta ruudun reunasta. Mac OS:ssa ohjelmien pikakuvakkeet pitää itse tehdä ohjelmaa asennettaessa. Yleensä ne löytyvät joko työpöydältä, omenavalikosta, Launcherista (Käynnistäjä). Sekä Windowsissa että Mac OS:ssa voi ohjelmat käynnistää myös itse ohjelman kansiosta.
 
Käynnissä olevat ohjelmat löytyvät Windowsissa Taskbarista (käynnistyspalkki), Mac OS:ssa Finder-valikosta ruudun oikeasta yläreunasta. Molemmissa voi ohjelman piilottaa ruudulta (Minimize / Hide) sulkematta ohjelmaa.
 
Windowsissa ohjelma sulkeutuu, kun sen (viimeinen) ikkuna suljetaan. Mac OS:ssa ohjelma täytyy aina erikseen sulkea File-valikosta Quit (Tiedosto-Lopeta).
 
Valikot
Windowsissa kullakin ohjelmalla on oma valikkopalkkinsa, ohjelman ikkunan yläreunassa otsikon alla. Mac OS:ssa on ruudun yläreunassa aina valikko, joka muuttuu käytössä olevan (ylimmäisen) ohjelman mukaan; jos avoinna ei ole mitään ohjelmia, valikossa on yleisiä ja työpöydän (Finder) toimintoja.
 
Näppäinyhdistelmät
Windowsissa näppäinkomennoissa käytetään yleensä Control- eli Ctrl-näppäintä. Mac OS:ssa samoissa komennoissa käytetään yleensä omenanäppäintä.
 
Hiiri
Windowsissa käytetään yleensä hiirtä, jossa on kaksi tai useampia näppäimiä. Mac OS:ssa käytetään yleensä yksinäppäimistä hiirtä. Ne toiminnot, mitä Windowsissa yleensä saa oikeanpuoleisella näppäimellä, löytyvät usein Mac OS:ssa pitämällä näppäintä hetken aikaa pohjassa, loput yleensä valikoista.

[ Pääsivu ]     [ Ohjeita ]     [ Sisällysluettelo ]

Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön