Tasokoe I

Fetch ja FTP

File Transfer Protocol, eli FTP, on tapa siirtää tiedostoja kahden koneen välillä. On olemassa useita ohjelmia, esimerkiksi Fetch Macintoshille (ilmainen)
Windows (ilmaiset):
WS_FTP
SSH Secure Shell
Tiedostojen siirto näillä ohjelmilla on hyvin helppoa: raahataan vain hiirellä ikkunasta toiseen.

On myös olemassa pelkistetympiä versioita, esimerkiksi Windowsin mukana tuleva ftp-ohjelma, joka toimii aivan samalla tavalla, paitsi että komennot kirjoitetaan käsin kuten telnetissä. Nämä käskyt ovat aina samoja; itse asiassa nuo helpomminkin käytettävät FTP-ohjelmat käyttävät näitä samoja käskyjä, ne vain eivät näy käyttäjälle.


Fetch -   Fetch-ohjelman ikoni

Fetch on Mac OS:lle tehty ftp-ohjelma, joka on ei-kaupallisessa käytössä ilmainen. Se on täysin yhteensopiva muiden ohjelmien kanssa, ja yleensä se toimii ongelmitta. Joskus se välttämättä haluaa siirtää jonkin tiedoston tekstinä (jolloin ei tule perille ehjänä), mutta siihenkin on suhteellisen yksinkertainen ratkaisu.

Tiedostojen siirtämiseksi sinun täytyy ensin käynnistää Fetch. Jos Fetch on jo auki, avaa uusi yhteys File-valikosta New Connection:


New Connection -ikkuna
New Connection -ikkuna
Host:
Palvelimen nimi
User ID:
Käyttäjätunnus
Password:
Salasana
Directory:
Hakemisto palvelimella
(Tyhjä hakemisto tarkoittaa kotihakemistoasi, jossa
  esimerkiksi sähköpostista puretut tiedostot yleensä ovat.)

Jatka painamalla OK.

Fetch-ikkuna - tiedostot palvelimella
Fetch - Tiedostot palvelimella
Palvelimelta koneelle
Raahaa haluamasi tiedosto Fetch-ikkunasta tälle koneelle, haluamaasi kansioon. Tiedosto ei aina näy, eikä se tule juuri pudottamaasi kohtaan (mutta samaan kansioon kylläkin). Jos tiedosto ei heti näy, voi kansion sulkea ja avata heti uudelleen, jolloin tiedoston pitäisi näkyä.
 
Koneelta palvelimelle
Raahaa haluamasi tiedosto Fetch-ikkunaan. Ikkunassa näkyy File- ja Transfer -kohtien alla, miten tiedosto siirrettiin (Text tai Binary), josta voit tarkistaa, menikö tiedostosi oikein. Text-muodossa saa siirtää vain pelkkää tekstiä, eli Plain Text-, ASCII-, ja HTML-muotoisia tiedostoja. Esimerkiksi kuvat ja Word-dokumentit pitäisi siirtää Binary-muodossa, muuten ne eivät vastaanottajalla aukea. Yleensä Text/Binary -ongelmasta ei tarvitse välittää.
 
Jos lisäät tai poistat tiedostoja ..
Palvelimella tapahtuneet muutokset näkyvät usein vasta, kun valitset tiedostolistan yläpuolella olevasta valintalistasta ylimmän (eli tämänhetkisen hakemiston uudelleen).
Kun Text- tai Binary-valinta ei tunnu tehoavan
Remote-valikossa on Put files or folders, jolla voit siirtää palvelimelle useampia tiedostoja kerralla. Ennen siirtoa Fetch kysyy vielä, miten "tekstitiedostot" ja "muut tiedostot" siirretään; laita molempiin laatikkoihin Text, jos siirrät pelkkää tekstiä, muuten Raw Data.
Kaksoisklikkaamalla tiedoston nimeä voit tuoda yksittäisen tiedoston tälle koneelle. Fetch kysyy silloin kansiota, jonne tiedosto tallennetaan (ja samalla nimeä ja tyyppiä). Oikealta alhaalta voit valita luettelosta tiedostotyypin, jona tiedosto tallennetaan. Voit myös kokeilla Remote-valikosta Get file or folder -toimintoa.

FTP

Windowsissa ftp-ohjelmaa ei yleensä näy käynnistysvalikossa. Sen saa käynnistettyä Start-valikosta Run, ja kirjoittamalla laatikkoon teksti ftp palvelimen.nimi (Suomenkielisessä vastaava on Käynnistä - Suorita - ftp palvelimen.nimi ja jos haluat tehdä siihen pikakuvakkeen, ohjelman täydellinen polku on yleensä c:\windows\ftp.exe palvelimen.nimi).

Jos ftp-ohjelman ikkuna on jo auki, ja siinä näkyy vilkkuva kursori, voit avata yhteyden palvelimeen komennolla open palvelimen.nimi.

Kun yhteys on muodostunut, palvelin kysyy käyttäjätunnusta (Login:, User: tai Username:) ja salasanaa (Password:). Kun nämä on annettu, palvelin jää odottamaan komentoriviä. Yleensä seuraavaksi kirjoitetaan rivit:
  bin
  mget tiedos*     tai     mput *to.jpg
  (Vastaa Y haluamiesi tiedostojen kohdalla, N muille)
  bye

 

Yleisimmät FTP-komennot
 
bin
Tiedostot siirretään binäärisinä. Jos tämän unohtaa, esimerkiksi kuvat rikkoontuvat matkalla. Tämän voi jättää pois, jos siirtää pelkkää tekstiä (ASCII-, Text Only- tai Plain Text -muotoista tekstiä).
 
bye tai quit
Lopetetaan yhteys siististi. Yleensä myös ikkuna sulkeutuu samalla.
 
ascii
Kumoaa bin-komennon, eli tiedostot siirretään ASCII-muodossa.
 
interactive
Vaihtaa Interactive-tilaa. Kun Interactive on On, palvelin tiedustelee mget/mput/mdel -komennoilla kunkin tiedoston kohdalla erikseen käyttäjältä hyväksyntää (Y (Yes, kyllä) tai N). Kun Interactive on Off, palvelin ei kysy mitään, vaan suorittaa komentosi kaikkien sopivien tiedostojen kohdalla.
 
get tiedoston.nimi
Tuo palvelimelta tälle koneelle tiedosto, jonka nimi on tarkasti tiedoston.nimi . Jos nimessä on erikoismerkkejä, välilyöntejä tai muita, nimi kannattaa laittaa lainausmerkkeihin. (Rivin loppuun voi laittaa myös toisen nimen, jolloin tiedoston nimeksi tällä koneella laitetaankin tuo jälkimmäinen nimi.)
 
put tiedoston.nimi
Vie palvelimelle tiedosto tältä koneelta, jonka nimi on tarkasti tiedoston.nimi . Jos nimessä on erikoismerkkejä tai välilyöntejä, se kannattaa laittaa lainausmerkkeihin. (Rivin loppuun voi laittaa myös toisen nimen, jolloin tiedoston nimeksi palvelimella laitetaankin tuo jälkimmäinen nimi.)
 
mget tiedoston.nimi
Tuo palvelimelta yksi tai useampia tiedostoja. Nimestä voi korvata osan tai osia *-merkillä: esimerkiksi *jou* tarkoittaisi kaikkia niitä tiedostoja, joiden nimessä on jou. Jos nimessä on välilyöntejä tai muita erikoismerkkejä, laita nimi lainausmerkkeihin.
 
mput tiedoston.nimi
Vie palvelimelle yksi tai useampia tiedostoja. Nimestä voi korvata osan tai osia *-merkillä: esimerkiksi *jou* tarkoittaisi kaikkia niitä tiedostoja, joiden nimessä on jou. Jos nimessä on välilyöntejä tai muita erikoismerkkejä, laita nimi lainausmerkkeihin.
 
cd hakemisto tai cd .. tai cd
Siirry palvelimella alihakemistoon nimeltä hakemisto, tai palaa yksi hakemisto ylöspäin, tai näytä palvelimella tällä hetkellä valittuna olevan hakemiston täydellinen nimi.
 
lcd kansio tai lcd .. tai lcd
Siirry tällä koneella kansioon nimeltä kansio, tai palaa yksi kansio ylöspäin, tai näytä tällä hetkellä valittuna olevan kansion täydellinen nimi (muotoa LEVY:/KANSIO/KANSIO/KANSIO).
 
dir joskus myös dir | more
Näytä palvelimella valitussa hakemistossa olevat kaikki tiedostot. Jälkimmäinen muoto, jos ftp-ohjelma sattuu sitä tukemaan, näyttää vain ruudun verran kerrallaan. Jos se ei toimi, kokeile komentoa more, joka toisissa ftp-ohjelmissa ajaa saman asian.
 
open palvelimen.nimi
Jos telnet ei avannut yhteyttä, vaan ruudulla näkyy vain vilkkuva kursori, tällä saa telnetin sisällä avattua yhteyden palvelimelle.
 
del tiedosto ja mdel tiedosto
Tuhoaa peruuttamattomasti palvelimella olevan tiedoston tai tiedostot. mdel -komentoa käytettäessä *-merkillä voi korvata osia nimestä.

[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]   [ Tasokokeet I-IV ]

Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön