Tasokoe I

Mac OS - Macintoshin käyttöjärjestelmä


Mac OS:n valikkorivi ruudun yläreunassa
Mac OS:n valikkorivi ruudun yläreunassa
 

Mac OS:ssa ruudun yläreunassa on valikkopalkki. Valikossa näkyvät aktiivisen (päällimmäisen) ohjelman valikot, tai Finderin eli työpöydän valikot.

Avoinna olevat ohjelmat näkyvät valikkopalkin oikeassa reunassa, Finder-valikossa. Valikkopalkissa näkyy pienenä aktiivisen ohjelman ikoni (ja joskus myös aktiivisen ohjelman nimi). Finder-valikosta voi myös piilottaa näkymättömäksi tämän tai muut ohjelmat, ilman että ne suljetaan. Ohjelman saa näkyviin valitsemalla sen aktiiviseksi Finder-valikosta.

Finder tulee aktiiviseksi klikattaessa työpöytää tai työpöydällä olevia kohteita. Vain silloin, kun Finder on aktiivinen, voidaan tiedostoja ja kansioita käsitellä.

Help-valikko löytyy Finder-valikon (ja kellon, jos se on näkyvissä) vasemmalta puolelta. Joissakin versioissa valikon merkkinä on pelkkä kysymysmerkki.

Valikkopalkin vasemmassa reunassa on omenavalikko, josta löytyy muunmuassa Valitsija (Chooser) ja säätimet. Täällä voi olla myös Applications tai Programs-kohta, josta voi käynnistää yleisimmät koneella olevat ohjelmat.

Kukin ohjelma täytyy erikseen sulkea File-valikosta Quit.

Ikkunan voi sulkea vasemmasta yläkulmasta. Oikeasta yläkulmasta ikkunan saa mahdollisimman suureksi. Oikeasta alakulmasta voi ikkunan kokoa muuttaa. Ikkunaa voi siirtää otsikkopalkista raahaamalla. Joskus voi ikkunan pienentää pelkäksi otsikkopalkiksi kaksoisklikkaamalla otsikkopalkkia (kaksoisklikkaamalla uudelleen ikkuna palautuu).

Kansion tarkan sijainnin saa selville klikkaamalla avoinna olevan kansion otsikkoa ja pitämällä samalla omenanäppäin pohjassa.

Kun avaa uuden kansion pitämällä omenanäppäin pohjassa samalla kuin kaksoisklikkaa uutta kansiota, edellinen kansio sulkeutuu automaattisesti.

 


Uuden kansion luominen tiedostoa tallennettaessa

Kun tallennat tiedostoa, tallennusikkunan vasemmassa yläreunassa näkyy tämänhetkisen kansion nimi (eli kansio johon tiedosto tallennetaan), ja sen alla luettelo kansiossa olevista tiedostoista. Alhaalla vasemmalla on tallennettavan tiedoston nimi, ja sen alla tai oikealla puolella tallennettavan tiedoston tiedostotyyppi.

Tallennusikkunan oikealla puolella näkyy nappi Uusi D tai New D (D näyttää siinä pieneltä kansiolta). Sitä painamalla voit luoda uuden kansion tämänhetkiseen kansioon, jolloin kone kysyy uuden kansion nimeä, kuten allaolevassa kuvassa:

Uuden kansion luominen tiedostoa tallennettaessa
Uuden kansion luominen tiedostoa tallennettaessa

 


Uuden kansion luominen Finderissä.

Finderissä voi luoda uuden kansion avoinna (aktiivisena eli päällimmäisenä) olevaan kansioon tai työpöydälle valitsemalla File-valikosta New Folder (tai suoraan painamalla Omena-N). Sen jälkeen vain kirjoitetaan uuden kansion nimi (katso kuva alla). Lopuksi painetaan Enteriä tai klikataan muualle.

Uuden kansion luominen Finderissä
Uuden kansion luominen Finderissä
 

Tulostimen valinta ja yhteydet tiedostopalvelimiin

Omenavalikon Chooser (Valitsija) on työkalu, jolla voidaan ottaa yhteyttä AppleShare -tiedostopalvelimiin, tulostimiin, sekä muihin verkossa oleviin laitteisiin, joita kyseinen Mac sattuu tukemaan.

Chooser-ikkunassa vasemmalla ylhäällä näkyvät eri laitetyypit, yleensä ainakin AppleShare (tiedostopalvelimet), LaserWriter (Postscript-lasertulostimet), ja HP Laserjet (HP Laserjet-tulostimet).

Vasemmalla alhaalla voi olla luettelo "alueista" AppleTalk-verkossa, joista yksi kerrallaan voi olla valittuna.

Oikealla ylhäällä näkyy luettelo verkossa olevista, vasemmalta ylhäältä valittua tyyppiä olevista laitteista, valittu laite tummemmalla taustalla. Asennettujen laitteiden vasemmalla puolella näkyy pieni laitetta kuvaava merkki.

Oikealla alhaalla näkyy yleensä Setup-nappula ja Appletalk-valintanappulat. Appletalk tulee käytännössä aina olla Active, muuten ei montaa laitetta näy. Setup-nappulalla voi varmistaa valitun laitteen asetukset, esimerkiksi tulostimen tyypin.

Tulostimen valinta tapahtuu seuraavasti:

 1. Valitse omenavalikosta Chooser.
 2. Valitse haluamasi zone ("alue") vasemmalta alhaalta. Jos alueita ei ole käytössä kuin yksi, sitä ei näytetä.
 3. Valitse oikealta ylhäältä tulostinta vastaava laite. Jos tulostat HP Laserjet -tulostimelle ja se löytyy, valitse se; muuten valitse Laserwriter.
 4. Valitse oikealta haluamasi tulostin. Jos tulostinta ei näy, tarkista alue, ja että alempana Appletalk on Active.
 5. Muista, että lasertulostimeen kelpaavat vain laserpaperi ja -kalvot, omat paperit ja muovikalvot voivat tuhota tulostimen.
 6. Sulje Chooser-ikkuna
 7. Tarkista ohjelmassasi paperin koko ja asetukset, ne joskus vaihtuvat tulostinta vaihdettaessa.

Valitsija eli Chooser
Valitsija eli Chooser (omenavalikossa)
 

Suurimmat erot Windowsin ja Mac OS:n välillä käyttäjän kannalta:
 • Windowsissa kaikki ohjelmat löytyvät Start-valikosta (Käynnistys), kohdasta Programs (Ohjelmat). Macintoshissa ohjelman asentaja joutuu itse tekemään pikakuvakkeen omenavalikkoon. Jotkut ohjelmat tekevät asennettaessa automaattisesti pikakuvakkeen työpöydälle sekä Mac OS:ssa että Windowsissa.
 • Windowsissa oikealla hiiren näppäimellä saa usein pienen valikon kohteesta. Esimerkiksi uuden kansion saa luotua klikkaamalla työpöytää tai kansiota oikealla hiiren näppäimellä ja valitsemalla avautuvasta valikosta New ja sen alta Folder.
 • Kullakin ohjelmalla Windowsissa on oma valikkorivinsä. Mac OS:ssa ruudun yläreunassa on aktiivisen ohjelman valikko.
 • Mac OS:ssa täytyy kukin ohjelma sulkea erikseen File-valikosta Quit. Windowsissa ohjelma sulkeutuu, kun sen viimeinen ikkuna sulkeutuu.
 • Käynnissä olevat ohjelmat näkyvät Windowsissa käynnistyspalkissa, Mac OS:ssa Finder-valikossa.
 • Hakemistorakenne on Windowsissa ja Mac OS:ssa erilainen. Hakemiston tai kansion erotinmerkkinä on Windowsissa \, Unix-koneissa (palvelimilla) /, ja Mac OS:ssa :. Windowsissa täydellisen nimen aloittaa levyn tunnus (korppuasema on A:, ensimmäinen kiintolevy C:, CD-asema on yleensä D:, ja niin edelleen) ja \, Mac OS:ssa levyn nimi ja :.
 • Mac OS:ssa kukin ohjelma varaa käynnistettäessä itselleen tietyn määrän muistia (jonka voi muuttaa ohjelman yleistiedoista). Windowsissa ohjelmat yleensä varaavat muistia tarpeen mukaan.

[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]   [ Tasokokeet I-IV ]

Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön