Tasokoe I

Pine


Päävalikko

Pine: Ikkunan rakenne, päävalikko

Pinen ikkunassa on kolme kohtaa, jotka kannattaa huomata:

  • Ylin rivi kertoo tämänhetkisen tilanteen. Vasemmalla näkyy toiminnon tai valikon nimi, oikealla käytössä oleva postikansio ja siinä olevien viestien lukumäärä.
  • Kolmanneksi alin rivi on tila- ja kysymysrivi. Siinä näkyvät erilaisten toimenpiteiden tulokset, sekä kaikki varmistuskysymykset.
  • Kahdella alimmalla rivillä näkyy yleisimpiä näppäinkomentoja. (^C tarkoittaa, että Ctrl ja C -näppäimiä painetaan yhtäaikaa.) Näppäinkomentojen jälkeen ei tarvitse painaa Enteriä.

Pinen päävalikosta voi valita haluamansa toiminnon joko painamalla vastaavaa kirjainta, tai siirtymällä nuolinäppäimillä haluamansa toiminnon kohdalle ja painamalla Enteriä.

? - Help
Ohjeita pinen käytöstä englanniksi.
 
C - Compose message
Uuden viestin kirjoittaminen, keskeytyneen (interrupted) tai lykätyn (postponed) viestin jatkaminen.
 
I - Message index
Näyttää luettelon tällä hetkellä käytössä olevassa postikansio olevista viesteistä
 
L - Folder list
Näyttää luettelon kaikista "postilaatikoista". Uudet viestit tulevat aina INBOX:iin. Tästä pääsee myös lukemaan uutisryhmiä.
 
A - Address book
Osoitekirja. TaiKissa osoitekirja jakaantuu kahteen osaan: TaiKin ja TeaKin yleisiin osoitteisiin, ja käyttäjän henkilökohtaisiin osoitteisiin.
 
S - Setup
Täältä voi sorvata pinen yksityiskohtia ja käyttäytymistä, mutta tavallinen käyttäjä ei sitä juuri tarvitse.
 
Q - Quit
Sulkee pinen.

Kun suljet pinen, muista sulkea myös
telnet-yhteys komentorivillä logout .


Compose message

Jos olet lykännyt viestin lähettämistä (postpone) tai viestin kirjoittaminen on joskus keskeytynyt (interrupted), pine kysyy haluatko jatkaa sen kirjoittamista. Jos et halua (N), pine säilyttää viestin ja kysyy uudestaan seuraavalla kerralla.
Pine - Compose message
Viestin alussa näkyy ainakin neljä kenttää:
To:
Vastaanottajan tai vastaanottajien sähköpostiosoitteet. Jos vastaanottaja on samalla palvelimella, riittää pelkkä käyttäjätunnus (ja pine täydentää nimen, jos käyttäjätunnus löytyy). Useampia vastaanottajia voi luetella pilkulla erotettuina. Osoitekirjasta voi valita vastaanottajan tai useampia ^T:llä (ks. Address book).
 
Cc:
Lisää vastaanottajia. ("kopiot", carbon copy).
 
Attchmnt:
Viestin mukana lähetettävät liitetiedostot. Liitetiedostojen nimet voi suoraan kirjoittaa tähän, mutta ne on helpompi valita suoraan listasta ^T:llä. Jos haluat poistaa liitetiedoston, paina sillä rivillä ^K (poistaa koko rivin).
 
Subject:
Viestin otsikko.

Tärkeimpiä näppäinkomentoja:

  • ^X - Lähetä viesti
  • ^C - Heitä viesti roskakoriin ja palaa päävalikkoon
  • ^O - Keskeytä viestin kirjoittaminen. Viestin kirjoittamista voi jatkaa myöhemmin: Valitse päävalikosta Compose message ja vastaa Y, kun pine kysyy Continue postponed composition?. Nämä viestit löytyvät myös postikansiosta postponed-msgs.
  • ^K - Poista koko rivi
  • ^U - Palauta poistettu rivi (tai perättäiset rivit)

Message index

Pine - Message index

Kullakin rivillä on yhden viestin tiedot. Enter-näppäimellä pääsee lukemaan valitun viestin. (Allaolevat näppäinkomennot toimivat myös viestiä lukiessa; takaisin viestiluetteloon pääsee I-näppäimellä.)

S-näppäimellä voi siirtää viestin toiseen postikansioon. M-näppäimellä pääsee takaisin päävalikkoon. L-näppäimellä voit vaihtaa postikansiota. W-näppäimellä voi etsiä viestin otsikoista tai lähettäjän nimestä ja sähköpostiosoitteesta (viestiä lukiessa myös sisällöstä) jotakin tiettyä sanaa tai nimeä.

R-näppäimellä voit vastata viestiin. Vastaanottajan nimi ja sähköpostiosoite täytetään automaattisesti sekä viestin otsikoksi tulee Re: ja alkuperäinen otsikko. (Ks. Compose message).

F-näppäimellä voit lähettää viestin edelleen (kolmannelle osapuolelle). Viestin otsikoksi tulee Fwd: ja alkuperäinen otsikko. Viestin tekstiosaan lisätään maininta että viesti on edelleenlähetetty, ja keneltä ja mistä viesti oli alunperin tullut. (Ks. Compose message).

Aivan rivin vasemmassa reunassa on lisätietoja viestistä:
  N - viestiä ei ole vielä luettu
  A - olet lähettänyt vastauksen viestiin
  + - viestissä on liite tai useampia osia

Rivillä on lisäksi viestin numero, saapumispäivämäärä, lähettäjän nimi tai sähköpostiosoite, viestin pituus merkkeinä, sekä viestin otsikko


Folder list: Folder collection

Postikansioita on oikeastaan kahta eri laatua: omat ja julkiset. Julkisia "postikansioita" sanotaan uutisryhmiksi. Ne ovat käytännössä ilmoitustauluja, johon voi myös itse kirjoittaa viestejä. Ylemmästä ryhmästä pääset henkilökohtaisiin postikansioihin, alemmasta uutisryhmiin.

Vaikka uutisryhmiä käsitelläänkin pinen sisällä samalla tavalla kuin henkilökohtaisia sähköposteja, mitään todellista vaaraa niiden sekoittumiseen ei ole. Uutisryhmät toimivat aivan ilmoitustaulun tavoin, niistä käsin ei pääse lukemaan henkilökohtaisia postejasi, vaikka lukisitkin molempia samalla ohjelmalla.

Pine - Folder Collection

Folder List

Pine - Folder List

Enter-näppäimellä voit valita postikansion ja siirtyä viestiluetteloon. A-näppäimellä voit luoda uuden postikansion, R-näppäimellä muuttaa postikansion nimeä, ja D-näppäimellä tuhota postikansion. M-näppäimellä pääsee takaisin päävalikkoon.


Address book

Pine - Address book list

TaiKissa Pinen osoitekirja jakaantuu kahteen osaan: henkilökohtaiseen (ylempi) ja yleiseen osoitteistoon (alempi). Valitse haluamasi Enterillä.

Pine - Address book

Osoitekirjassa voi olla sekä yksittäisiä osoitteita että ryhmiä. Kun kirjoitat viestiä (ks. Compose message), riittää että kirjoitat pelkän lempinimen ('Nick'), jolla olet kirjannut tiedot osoitekirjaasi. Lempinimen alla voi olla myös useita vastaanottajia (Distribution list). Viestiä kirjoitettaessa osoitekirjasta valitaan vastaanottaja Enterillä, muuten Enter näyttää tarkat tiedot.

Osoiteluettelossa voi nopeasti etsiä nimeä W-näppäimellä. @-näppäinkomennolla (yleensä Mac OS:ssa AltGr-*, Windowsissa AltGr-2) voit lisätä uuden osoitteen osoitekirjaan, ja D-näppäimellä poistaa osoitteen. >-näppäimellä näet tarkat tiedot (jolloin tietoja pääsee myös muokkaamaan).

Pine - Address book entry

Tässä tietoja pääsee muokkaamaan U-näppäimellä.


[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]   [ Tasokokeet I-IV ]

Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön