Tasokoe I

Telnet-yhteys

Mikä on telnet-yhteys?
 
Verkossa kiinteästi olevia koneita, jotka vastaavat muiden koneiden pyyntöihin, sanotaan palvelimiksi. Palvelimet voivat olla "isoja koneita", mutta ihan yhtä hyvin ne voivat olla aivan tavallisia PC- tai Macintosh -tietokoneita. Windows- tai Mac OS-käyttöjärjestelmän sijaan niissä voi olla vaikkapa Linux-käyttöjärjestelmä. Esimerkiksi palvelimet, joilta löytyy verkkosivuja (eli WWW-palvelimet!), ovat yhä useammin tavallisia PC-koneita, joissa on Linux-käyttöjärjestelmä (kuten esimerkiksi se palvelin, jolla nämä sivut ovat).
 
Telnet-yhteys on eräänlainen "putki" käyttäjän koneelta palvelimelle. Kaikki näppäinten painallukset - komennot - lähetetään "putkea" pitkin palvelimelle, ja palvelimelta tulee samaa putkea pitkin takaisin eräänlainen näyttö, kuva joka muodostuu pelkistä kirjaimista, numeroista ja muista merkeistä samalla tavalla kuin esimerkiksi tekstitelevisiossa.

Esimerkkikuva Telnet-yhteydestä
Esimerkkikuva Telnet-yhteydestä

 
Telnet-nimitystä käytetään myös niistä ohjelmista, jotka osaavat muodostaa tuon edellämainitun yhteyden. Macintosh-koneissa käytetään yleisesti NCSA Telnet- ja BetterTelnet-ohjelmia; molemmat ovat ilmaisia (ei-kaupallisessa käytössä). Oikeastaan käyttämälläsi ohjelmalla ei ole suurta merkitystä, koska kaikki ovat keskenään yhteensopivia. Ääkkösistä tai erikoismerkeistä voi joskus tulla ongelmia, mutta ne johtuvat yleensä käytetyistä asetuksista eivätkä itse ohjelmasta.
 
Koska telnet-yhteys on turvaton (verkossa salakuunteluohjelma näkisi salasanasi selväkielisenä), on kehitetty myös turvallisempia ohjelmia, kuten SSH ja PuTTY (PuTTYn saat suoraan ladattua koneellesi tästä), jotka ovat keskenään yhteensopivia. FTP-ohjelmat kärsivät myös samantapaisesta ongelmasta, ja niiden "suojatut versiot" ovat SCP-ohjelmia (esimerkiksi PuTTY:n kaveri, PSCP - tosin tämä on komentoriviohjelma, jokseenkin hankala aloittelijoille). PuTTY on äärimmäisen helppo käyttää, koska sinun tarvitsee vain ladata se koneellesi sopivaan paikkaan, mitään asennusta ei tarvitse: kaksoisklikkaat vain lataamaasi tiedostoa ja ohjelma käynnistyy. (Jos menet vaikkapa ulkomaille, voisit harkita PuTTYn ottamista mukaan vaikkapa korpulla. Jos kone on Windows-kone, ja yhdistetty verkkoon, ja saat luvan käyttää PuTTYäsi, sinun ei tarvitse kuin käynnistää se suoraan korpulta ja pääset lukemaan sähköpostiasi.)
 
Windows-koneissa tulee käyttöjärjestelmän mukana telnet-ohjelma, mutta sitä ei jostain syystä yleensä ole käynnistysvalikossa eikä pikakuvakkeena työpöydällä (vaikka voit kyllä itse tehdä molemmat, jos haluat; kohde on yleensä C:\WINDOWS\TELNET.EXE). Toinen tapa on käynnistää se Start-valikon Run-toiminnolla (Käynnistä - Suorita), ja kirjoittamalla komennoksi telnet tai telnet palvelimen.nimi .
 
Telnet-yhteydessä on yksi erikoinen piirre: hiirellä sohiminen ei vaikuta telnet-yhteyteen oikeastaan mitenkään. Kaikki komentorivit tai näppäinkomennot täytyy kirjoittaa näppäimistöltä, hiirellä klikkailu ei toimi. Hiirellä voi oikeastaan vain maalata tai aktivoida telnet-ikkunasta tekstiä ja kopioida sen johonkin toiseen ikkunaan.
 

Kuva: Komento siirtyy palvelimelle, joka suorittaa sen, ja palauttaa tuloksen.
Telnet-ohjelma välittää käyttäjän komennon palvelimelle.
Palvelin suorittaa komennon, ja palauttaa tulokset telnet-ohjelmalle.

 
Yksi asia jää telnetin käyttäjiltä usein täysin huomaamatta: kaikki tieto, mukaanlukien salasanat, kulkevat verkon läpi täysin suojaamatta. Salasanojen kuuntelu verkon liikenteestä on hyvin helppoa, kunhan kuunteleva kone on telnet-yhteyden varrella. Yksi tehokas keino on salasanan vaihtaminen riittävän usein.
 
Telnet-yhteydestä on myös olemassa turvallinen versio, ssh, mutta se ei ole suoraan yhteensopiva olemassaolevien "telnet-palvelimien" kanssa, vaan se vaatii järjestelyjä ja ohjelmien asentamista palvelimella.

Telnet-yhteyden muodostaminen - Mac OS

 1. Käynnistä Telnet:
  NCSA Telnet (Mac OS)
 2. Avaa uusi yhteys, File-valikosta New Connection:
  NCSA Telnet - New Connection (Mac OS)
 3. Kirjoita kohtaan Host/Session Name palvelimen nimi, johon yhteys otetaan, ja klikkaa Ok.
 4. Palvelin kysyy seuraavaksi käyttäjätunnustasi kohdassa Login:
  NCSA Telnet - Login (Mac OS)
  Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja paina Enter.
 5. Kohdassa Password: palvelin kysyy salasanaasi. Kirjoita se (se ei tule näkyviin), ja paina taas Enter.
  NCSA Telnet - Password (Mac OS)
 6. Jos kirjoitit sekä käyttäjätunnuksen ja salasanan oikein, kone jää hetken kuluttua odottamaan komentoriviäsi.

Hieman alempana tällä sivulla on lueteltu yleisimpiä komentorivejä.

Huomaa, että käyttäjätunnus ja salasana on kirjoitettava aivan tarkasti oikein, pienet kirjaimet pieninä ja isot isoina. Kannattaa aina tarkistaa ennen salasanan kirjoittamista näppäimistöltä, ettei Caps Lock -näppäin ole päällä, sillä se vastaa Shift-näppäimen pitämistä pohjassa. (Näppäimistössä on yleensä teksti Caps Lock ja valo joko vasemmassa reunassa Caps Lock -näppäimessä, tai näppäimistön oikeassa yläkulmassa.)

Jos palvelin pyytää sinua vaihtamaan salasanasi, siihen on ohjeita alempana.


Telnet-yhteyden muodostaminen - Windows

 1. Käynnistä Telnet. Jos työpöydällä ei ole pikakuvaketta, voit käynnistää sen Start-valikosta Run (Käynnistä - Suorita). Kirjoita laatikkoon C:\WINDOWS\TELNET.EXE palvelimen.nimi tai lyhyemmin telnet palvelimen.nimi , ja klikkaa Ok.
 2. Jos yhteys ei onnistunut, tai jos Telnet on auki, voit avata uuden yhteyden Connect-valikosta Remote System ...:
  Telnet - Connect - Remote System ... (Windows)
  Kirjoita palvelimen nimi kohtaan Host Name, ja klikkaa Connect.
 3. Palvelin kysyy seuraavaksi käyttäjätunnustasi kohdassa Login:
  Telnet - Login (Windows)
  Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja paina Enter.
 4. Kohdassa Password: palvelin kysyy salasanaasi. Kirjoita se (se ei tule näkyviin), ja paina taas Enter.
  Telnet - Password (Windows)
 5. Jos kirjoitit sekä käyttäjätunnuksen ja salasanan oikein, kone jää hetken kuluttua odottamaan komentoriviäsi.

Hieman alempana tällä sivulla on lueteltu yleisimpiä komentorivejä.

Huomaa, että käyttäjätunnus ja salasana on kirjoitettava aivan tarkasti oikein, pienet kirjaimet pieninä ja isot isoina. Kannattaa aina tarkistaa ennen salasanan kirjoittamista näppäimistöltä, ettei Caps Lock -näppäin ole päällä, sillä se vastaa Shift-näppäimen pitämistä pohjassa. (Näppäimistössä on yleensä teksti Caps Lock ja valo joko vasemmassa reunassa Caps Lock -näppäimessä, tai näppäimistön oikeassa yläkulmassa.)


SSH-yhteyden muodostaminen - PuTTY

 1. Käynnistä PuTTY (jos sinulla ei ole sitä, Windows-koneelle sen saa tästä).
 2. Kirjoita palvelimen nimi kohtaan Host Name, valitse SSH -yhteys, ja klikkaa Open.
 3. Palvelin kysyy seuraavaksi käyttäjätunnustasi kohdassa Login as: ja sen jälkeen salasanaasi kohdassa password:. Jos kirjoitit salasanan väärin, palvelin pyytää sitä uudelleen. Jos kirjoitit tunnuksen väärin, sinun pitää sulkea ikkuna oikeasta yläkulmasta, ja aloittaa alusta.
  PuTTY
 4. Jos kirjoitit salasanan oikein, palvelin jää odottamaan komentoriviäsi.

Jos palvelin pyytää sinua vaihtamaan salasanasi
 
Kun olet kirjoittanut käyttäjätunnuksesi ja salasanasi (oikein), palvelin joskus ilmoittaa, että sinun pitää vaihtaa salasanasi. Sinun täytyy silloin keksiä itsellesi uusi salasana.
 1. Palvelin pyytää aluksi vanhaa salasanaa uudelleen, kohdassa Login password:. Kirjoita vanha salasanasi, siis juuri se sama kuin äskenkin, ja paina Enter.
 2. Seuraavaksi palvelin kertoo sinulle joitakin rajoituksia salasanalle. Rajoitukset vaihtelevat palvelinkohtaisesti, mutta yleensä salasanan tulee olla vähintään kuusi merkkiä pitkä ja sisältää ainakin yksi numero. Aina kuitenkin pienet ja isot kirjaimet tulee kirjoittaa tarkasti samalla tavalla.
 3. Palvelin pyytää sinulta uutta salasanaa, kohdassa New password: . Kirjoita siihen uusi salasanasi ja paina Enter.
 4. Jos uusi salasanasi ei täytä ehtoja, palvelin kertoo siitä nyt, ja pyytää sinua keksimään uuden salasanan, ja kirjoittamaan sen kohtaan New password: . Jos tämä toistuu useamman kerran, palvelin saattaa katkaista yhteyden; älä hermostu, vaan avaa uusi yhteys.
 5. Jos salasana kelpaa, palvelin pyytää sinua kirjoittamaan sen toisen kerran kohdassa Retype new password: . Kirjoita uusi salasanasi ja paina Enter.
 6. Jos kirjoitit uuden salasanasi toisella kerralla eri tavalla, palvelin saattaa katkaista yhteyden (avaa uusi yhteys ja yritä uudelleen), tai voit yrittää uudelleen kohdasta 3.
 7. Jos kirjoitit uuden salasanasi molemmilla kerroilla samalla tavalla, yhteys muodostetaan tämän jälkeen aivan normaalisti, ja palvelin jää odottamaan komentoriviäsi.

[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]   [ Tasokokeet I-IV ]

Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön