Tasokoe III

Filtterit ja plug-in:t

Photoshopissa voidaan muokata kuvaa monella sellaisella tavalla, joka ei "käsipelillä" ole mahdollista. Kuvaa voidaan esimerkiksi vääristää samaan tapaan, kuin jos se heijastuisi aaltoilevasta vedenpinnasta.

Plug-in:t ovat eräänlaisia lisäpaketteja, jotka sisältävät yhden tai useampia filttereitä (tai laajentavat muuten Photoshopin toimintaa, esimerkiksi lisää tiedostomuotoja, tai kuva voidaan lukea skannerilla suoraan Photoshopissa). Photoshopiin käyvät plug-in:t saattavat toimia jonkin muunkin ohjelman yhteydessä, sillä monet kuvankäsittelyohjelmat käyttävät samaa tapaa tukea plug-in:eja. Kaupallisesti saatavilla on tuhansia filtteri-plug-in:eja, ja useimmista on jonkinlainen ilmainen kokeiluversio saatavilla verkosta.

Tarkasti ottaen plug-in:t voidaan jakaa neljään ryhmään:

  1. Lisäfiltterit
  2. Kuvan tuominen Photoshopiin suoraan jostakin ohjelmasta tai laitteelta (Import/Acquire)
  3. Tiedostomuodot. Jos muoto voidaan sekä avata että tallentaa, se toimii yleensä Open- ja Save-toimintojen kautta, mutta jos (tällä plug-in:lla) vain tallentaa, se tulee yleensä Export-valikkoon (vrt. GIF89a Export). Huomaa, että samaa tiedostomuotoa voi tukea useampikin eri plug-in (kuten juuri GIF:ä)
  4. Käyttäjälle näkymättömät, Photoshopin toimintaa tehostavat

Kaikki filtterit löytyvät Filter-valikosta. Ne muokkaavat kuvaa yleensä vain valitun layerin valinnan alueelta, tai koko layerilta jos valintaa ei ole. Jos Layer-ikkunassa on Preserve Transparency -valinta päällä valitulle layerille, filtteri voi vain muuttaa jo layerilla olemassaolevaa kuvaa (läpinäkyville alueille ei tule väriä, ja osittain läpinäkyvät alueet pysyvät läpinäkyvyydeltään juuri samoina). Parhaiten erilaisten filttereiden toiminnan selvittää kokeilemalla niitä erilaisilla kuvilla.


Esimerkki: Gaussian Blur (Filter - Blur - Gaussian Blur). Gaussian Blur pehmentää ja "epätarkentaa" kuvaa. Valittavana on voimakkuus, jolla kuvaa pehmennetään. (Pehmennys tapahtuu käytännössä siten, että kukin pikseli "leviää" sen viereisiin pikseleihin, ja leviämismatka annetaan pikseleinä - eli leviämisläiskän säde; "leviäminen" tapahtuu Gaussin käyrän mukaan, eli juuri viereisiin pikseleihin eniten). Tämä on todella käytännöllinen esimerkiksi skannattujen kuvien rasterikuvion poistamisessa.

Photoshop: Gaussian Blur
Photoshop: Gaussian Blur


Toinen aivan äärimmäisen kätevä on samankaltainen Smart Blur (Filter - Blur - Smart Blur). Se toimii samalla tavalla kuin Gaussian Blur, mutta se pehmentää vain pikselit, joiden viereiset pikselit ovat riittävän samansävyisiä, eli alittavat annetun Tresholdin. Lisäksi on pari muuta valintaa, jotka vaikuttavat itse blurraustapaan (Quality), ja mitä ei-blurratulle osalle tapahtuu (Mode):

Photoshop: Smart Blur
Photoshop: Smart Blur

Tämä on erittäin hyvä sellaisissa tilanteissa, jossa kuvassa on pientä kohinaa, mutta erilaiset rajat pitäisi saada pysymään mahdollisimman tarkkoina.


Monimutkaisempi, nelivaiheinen esimerkki:

  1. Sopivalla värillä piirrettiin muutoin tyhjälle layerille (ei Background-layerille, koska sillä ei voi olla läpinäkyviä osia) jonkinlainen kuvio. (Juuri tämä kuvio ei tarkoita mitään.)
  2. Valinnaksi valittiin layerin läpinäkyvyys (joko klikkaamalla Layer-paletista Ctrl-näppäin pohjassa, tai Select - Load selection - Layer .. Transparency, Ok), ja eräällä plug-in filtterillä tehtiin nk. bevel.
  3. Taas valittiin layerin läpinäkyvyys, ja valinnan sisäreunaan piirrettiin 50% musta viiva (Edit - Stroke - 1 pixel, inside, 50%).
  4. Lopuksi tehtiin heittovarjo: Layer kopioitiin (Layer - Duplicate Layer), Preserve Transparency päälle (Layer-paletissa), maalattiin mustaksi (Edit - Fill, Black, 100%, Normal), Preserve Transparency pois päältä, Gaussian Blur 2.0 pikseliä (Filter - Blur - Gaussian Blur, 2.0), siirrettiin layer edellisen layerin alle ja pari pikseliä oikealle ja alas, sekä läpinäkyvyys (Layer-paletissa Opacity) 50%:iin.

Photoshop: Nelivaiheinen esimerkki filttereiden ja layereiden käytöstä
Photoshop: Nelivaiheinen esimerkki filttereiden ja layereiden käytöstä


[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön