Tasokoe III

Näkymät

Photoshopissa voidaan kuvaa muokata eri koossa kuin kuva todellisuudessa on. Huomaa, että tässä puhutaan aina pikselikoosta; tulostuskoolla ei ole mitään merkitystä, koska sitä voi aina muuttaa kuvan muuttumatta (jos tarkkuudenkin annetaan muuttua aina vastaavasti).

100% koko (kokosuhde), eli Actual Pixels (View - Actual Pixels) näyttää kuvan sellaisena ruudulla kuin se oikeasti on: jokainen kuvan pikseli eli kuvapiste näkyy. Jos näkymän koko on alle 100%, kuvasta lasketaan eräänlainen esikatselukuva; yksittäiset kuvapisteet eivät erotu. Jos näkymän koko on yli 100%, yksittäiset pikselit tulevat näkyviin erottuen pieninä neliöinä.

Photoshop: Näkymän määrittely
Photoshop: Näkymän määrittely

Yllä olevan Navigator-paletin saa näkyviin Window-valikosta Show Navigator, ja työkalupaletin Window-valikosta Show Tools. Jos ne ovat jo näkyvissä, Window-valikossa lukee niiden kohdalla Hide.. . View-valikosta voi myös suurentaa tai pienentää näkymää (Zoom In, Zoom Out).

Kun kuvaa tarkastellaan kokonaisuutena, eikä se mahdu 100% koossa kerrallaan näytölle, kannattaa käyttää kokoja 50%, 25%, 12.5% (100%/2, 100%/4, 100%/8), koska muissa kokosuhteissa esikatselukuvaan tulee pahoja häiriöitä, eikä se näytä oikealta jos kuvassa on pieniä yksityiskohtia.

Photoshop: Yksinkertainen kuva erikokoisissa näkymissä
Photoshop: Yksinkertainen kuva erikokoisissa näkymissä

Katseltaessa yli 100% koossa yksityiskohtia kannattaa käyttää tasan satoja prosentteja (100%, 200%, 300% ja niin edelleen), koska silloin kaikki pikselit näyttävät ruudulla saman kokoisilta.

Tehtäessä kuvaan pieniä korjauksia, esimerkiksi kun tausta leikataan pois, kannattaa käyttää suurennosta, ja siirtää (hissistä tai käsityökalulla) näkymää käsiteltävän alueen mukaan; tällöin virheetkin näkyvät muokattaessa paremmin, ja jäävät lopulta pienemmiksi.

(Tämän vuoksi kuva kannattaa skannata alunperin kaksinkertaisessa koossa, ja vasta lopuksi pienentää haluttuun kokoon. Tällöin virheet on helpompi korjata, perättäiset värikorjaukset eivät huononna kuvaa niin paljon, ja muokkauksen virheetkin puolittuvat kooltaan. Totta kai muokkaamisessa on silloin myös enemmän työtä, ja Photoshop toimii hitaammin, joten todella suurille kuville tämä ei ehkä kannata.)


Kuvaa muokattaessa taustalla näkyy shakkikuvio (jonka väri voidaan valita). Tämä ei kuulu itse kuvaan, vaan se on lopullisessa kuvassa läpinäkyvä (jos tallennusmuoto tukee läpinäkyvyyttä). Sen tarkoitus on ainoastaan helpottaa kuvan hahmottamista silloin, kun siinä on läpinäkyviä osia.

Photoshop: Valinta ja läpinäkyvä tausta
Photoshop: Valittu alue ja läpinäkyvä tausta


[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön