Tasokoe III

Kuvan koon muuttaminen

Kuvan kokoa voidaan muuttaa useammalla eri tavalla:

  1. Muuttamalla kuvan kokoa (pikselikoko muuttuu, eli kuvassa olevien pikseleiden määrä muuttuu)
  2. Muuttamalla kuvan tulostuskokoa ja tarkkuutta siten, että kuvan pikselikoko ei muutu
  3. Muuttamalla "piirtopinnan" kokoa siten, että itse kuva säilyy täysin ennallaan, mutta reunoille lisätään tai sieltä poistetaan piirtopintaa (Canvas Size)
  4. Rajaamalla kuva uudelleen (Crop)
 
Kuvan pikselikoon muuttaminen
Valitse Image-valikosta Image Size (ks. kuva alla). Avautuvassa ikkunassa Resample Image tulee olla valittuna. Sen oikealla puolella on käytettävä laskentakaava. Bicubic on laadultaan paras. Jos Constrain Proportions ei ole valittuna, kuva voi venyä tai litistyä.
Photoshop: Image Size
 
Kuvan tulostuskoon ja tarkkuuden muuttaminen
Valitse Image-valikosta Image Size (ks. kuva alla). Avautuvassa ikkunassa Resample Image ei saa olla päällä, tai kuvan pikselikoko muuttuu.
Photoshop: Image Size
 
"Piirtopinnan" koon muuttaminen
Valitse Image-valikosta Canvas Size. Avautuvasta ikkunasta voit valita kuvan uuden koon. Olemassaolevaa kuvaa ei venytetä uuteen kokoon, vaan kuvan reunoilta lisätään tai otetaan pois "piirtopintaa". "Piirtopinnan" ulkopuolelle jäävää osaa ei tuhota, se on vain piilossa.
Photoshop: Canvas Size
 
Kuvan rajaaminen
Kuvan rajaus poistaa kuvasta rajauksen ulkopuolelle jääneet osat. Yllä mainittu "Piirtopinnan" pienentäminen ei ole kuvan rajaamista, koska ulkopuolelle jäävää osaa ei poisteta; se on vain piilossa. Kuvan rajaus voidaan tehdä kahdella eri tavalla: joko valintatyökalun avulla, tai rajaustyökalulla.
Valinta- tai rajaustyökalun saat pitämällä nappia hetken aikaa pohjassa työkalupalkin ylimmällä rivillä, vasemmanpuoleisen napin kohdalla, ja valitsemalla haluamasi työkalun:
Photoshop: Valinta- ja rajaustyökalu työkalupaletissa
 
Valintatyökalulla: Valitse haluamasi suorakulmainen alue, ja valitse Image-valikosta Crop.
 
Rajaustyökalulla: Valitse rajaustyökalulla haluamasi alue. Näkyviin tulee suorakulmio, jossa on kulmissa ja sivuilla korvakkeet. Korvakkeista voit vielä säätää haluamattasi aluetta. Kun kaksoisklikkaat suorakulmion sisäpuolelle, kuva rajataan.

[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön