Tasokoe III

Kuvatiedoston luominen ja avaaminen

Uuden tiedoston luominen

Valitsemalla File-valikosta New voit luoda uuden kuvan. Avautuvaan ikkunaan täytetään tarvittavat ominaisuudet: koko, tarkkuus ja värimalli.

File - New
Photoshop: File - New

Vaikka kuvatiedostolle voikin jo tässä vaiheessa antaa nimen, tiedostoa ei tallenneta minnekään. Sinun täytyy aina tallentaa tiedosto itse File-valikosta Save tai Save as.

Jos annat kuvan koon pikseleinä, tarkkuus määrittelee kuvan koon tulostettuna. Jos et aio tulostaa kuvaa, laita tarkkuudeksi 72 pikseliä tuumalle. (Tätä käytetään perinteisesti näytön tarkkuutena.)

Jos annat kuvan koon sentteinä, milleinä tai tuumina, laita tarkkuudeksi tulostustarkkuus. Photoshop laskee silloin tarvittavan pikselimäärän tulostuskoon ja -tarkkuuden perusteella.

Alimpana ikkunassa on kolme kohtaa, josta voi valita lähtötilanteen: valkoisen taustan, apuvärin (työkalupaletissa alemman) värisen taustan, tai läpinäkyvän taustan.

Nimen alla näkyy myös kuvan käyttämän muistin määrä tavuina, kilotavuina (k, 1000 tavua) tai megatavuina (M, 1000 kilotavua). Tiedostoista tulee yleensä tätä pienempiä.

 

Vanhan tiedoston avaaminen

Valitsemalla File-valikosta Open voit avata olemassaolevan kuvan. Tiedosto kannattaa tallentaa heti uudella nimellä (File - Save As), jos haluat säilyttää alkuperäisen version muuttumattomana.

Vektorikaavioita, esimerkiksi EPS- (Encapsulated Postscript), Macromedia Freehand-, tai Adobe Illustrator-tiedostoja avatessa kuvan koko ja tarkkuus täytyy määritellä samalla tavalla kuin uutta tiedostoa luotaessa. Vektorikaaviot täytyy ensin renderöidä kuvaksi, ennen kuin niitä voi muokata Photoshopissa. (Alkuperäinen tiedosto ei muutu, vaan se säilyy vektorikaaviona.)


[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön