Tasokoe III

Kuvan kirkkauden, kontrastin ja värien säätäminen

Kuvan kirkkautta, kontrastia ja värejä voi säädellä layer kerrallaan (tai vain valitulta alueelta käytettävältä layerilta) Image-valikon Adjust-kohdassa olevilla toiminnoilla. Info-paletti kannattaa olla auki, koska silloin voi tarkistaa kuvassa olevia värisävyjä (Info-paletissa arvot näkyvät tällöin muodossa vanha/uusi).

 
Auto Levels
Tutkii kuvan, ja yrittää säätää kontrastit ja väriskaalat optimaalisiksi. Tämä yleensä parantaa huomattavasti kontrastia polttamatta kuvaa läpi, ja korjaa esimerkiksi skannatuista kuvista usein värit suunnilleen kohdalleen. Tätä kannattaa aina kokeilla ensiksi.
 
Brightness/Contrast
Kirkkauden ja kontrastin säätö.
 
Color Balance
Väritasapainon säätö. Jos kuvan kirkkaat sävyt esimerkiksi sinertävät, voidaan kirkkaita sinisen sävyjä siirtää kohti keltaista.
 
Curves
Jos kuvasta ovat tummat sävyt kadonneet, voi niitä yrittää saada takaisin Curves-toiminnolla. Piirrä ylöspäin hieman kupera kaari: vasemmasta alareunasta oikealle ylös, keskellä hieman ylhäällä (eli vasemmalla nousee ylöspäin nopeammin). Jos vaaleita sävyjä ei löydy, voi kokeilla alaspäin kuperalla kaarella (vasemmasta alareunasta oikealle ylös, keskellä hieman alhaalla, eli nousee vasemmalla hitaasti, oikealla nopeammin).
 
Hue/Saturation
Värisävyn ja värikylläisyyden säätö. Colorize-toiminnolla voi myös värittää kuvan haluamansa väriseksi.
 
Invert
Tekee kuvasta negatiivin (kääntää mustan valkoiseksi ja niin edelleen).
 
Levels
Värien "tasonsäätö". Jos kuvassa on liikaa tummia sävyjä, siirrä keskikohtaa vasemmalle. Jos kuvassa on liikaa vaaleita sävyjä, siirrä keskikohtaa oikealle. Jos musta ei ole tarpeeksi tumma, siirrä vasemmanpuoleista kohtaa oikealle. Jos valkoinen ei ole tarpeeksi valkoinen, siirrä oikeanpuoleista kohtaa vasemmalle.
Säädöt voi tehdä myös yksittäisille värikomponenteille. Tällöin voi esimerkiksi RGB-värimallissa sinisen sävyjä voimistaa kuvassa siirtämällä Blue-kanavalla keskikohtaa vasemmalle. Kokeile tarkemmin esimerkiksi tällä kuvalla (3-3a.psd).
 
Replace Color
Vaihtaa piirtoväriä lähellä olevat sävyt halutun sävyisiksi. Fuzziness määrittelee, kuinka paljon kuvassa olevat (muutettavat) sävyt saavat poiketa piirtoväristä.
 
Variations
Värisäätö näppituntumalla: värit säädetään eri vaihtoehdoista valitsemalla.

[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön