Tasokoe III

Skannaus

Kuvanlukijan eli skannerin mukana tulee aina ohjelma, joilla skanneria käytetään. Usein mukana tulee myös kuvankäsittelyohjelma, jolla skannattua kuvaa voi muokata. Skannata voikin siksi kahdella eri tavalla: joko suoraan kuvankäsittelyohjelmasta, tai erillisellä ohjelmalla.

Erillistä ohjelmaa käytettäessä on se etu, että useampia samankaltaisia kuvia skannattaessa asetukset ovat yleensä hyvin lähellä toisiaan, ja skannaaminen käy "rutiinilla".

Suoraan kuvankäsittelyohjelmasta skannattaessa voidaan värikorjaus, tarkka rajaus ja virheiden korjaus tehdä saman tien, eikä levytilaa tarvita niin paljon. Useimmille tällä tavalla työskentely on myös miellyttävämpää, koska työvaiheita on useampia, eikä työ puuduta aivan yhtä nopeasti kuin edellisellä tavalla.

Skannausohjelman käynnistämiseksi suoraan kuvankäsittelyohjelmasta on kaksi eri tapaa: plug-in (eli oma "apupaketti" kullekin kuvankäsittelyohjelmalle), tai TWAIN-yhteensopiva ajuri. Monissa uusissa skannereissa on ainakin Photoshop:a varten molemmat vaihtoehdot, mutta riittää, että ainakin jompi kumpi löytyy.

TWAIN toimii siten, että aluksi valitaan käytettävä TWAIN-laite (kuvankäsittelyohjelman File-valikon Import tai Acquire-kohdasta Twain Select). Laitetta ei tarvitse valita uudelleen joka kerta, vaan viimeksi valittu on aina voimassa. Skannausohjelma käynnistetään kuvankäsittelyohjelman File-valikosta Import tai Acquire-kohdasta Twain Acquire.

Plug-in:a käytettäessä se löytyy kuvankäsittelyohjelman File-valikosta, Import tai Acquire-kohdasta, samasta paikkaa kuin TWAIN:kin.

Alla Photoshopin File-valikko, kun käytössä on Microtekin Scanmaker 35t+ -diaskanneri ja ScanWizard-ohjelma:

Photoshop: File - Import - ScanWizard
Photoshop: File - Import (Acquire) - ScanWizard

Muista, että toimiessasi näin kuvia ei automaattisesti tallenneta mihinkään, vaan sinun täytyy aina itse tallentaa ne kuvankäsittelyohjelmasta käsin. Kuvankäsittelyohjelmalle ei ole mitään merkitystä sillä, käytetäänkö dia- vai tavallista laakaskanneria, tai vaikkapa digitaalikameraa; aina toimitaan samalla tavalla.

 

Neuvoja:

 • Varmista, että voit käyttää haluamiasi kuvia. Kunnioita tekijänoikeuksia, vai haluaisitko, että sinunkin töitäsi käytetään luvatta ja maksutta?
 • Päätä tarvitsemasi pikselikoko (tai, jos käytät kuvaa julkaisussa, tulostuskoko ja tarkkuus) etukäteen. Arvioi mieluummin ylä- kuin alakanttiin, koska kuvaa ei voi skannauksen jälkeen enää suurentaa, vaan vain pienentää.
 • Järjestä skannattavat kuvat järjestykseen niin, että samankaltaiset kuvat skannataan peräjälkeen. Se helpottaa kuvien käsittelyä, koska tarvittavat toimenpiteet ovat samanlaisia.
 • Tarkka rajaus ja lopullinen värikorjaus kannattaa tehdä vasta kuvankäsittelyohjelmassa. Skannatessa riittää, että haluttu alue on kokonaisuudessaan (reilusti) valittu, ja että värit ovat suunnilleen oikein.
 • Jos mahdollista, skannaa kuva kaksinkertaisessa koossa. Korjaa värit ja virheet, rajaa kuva, ja pienennä lopuksi tarkasti haluttuun kokoon. Tällöin värien dynamiikka säilyy parhaana, ja virheet pysyvät mahdollisimman pienenä. Samalla kuvaan jääneet omatkin virheet puolittuvat lopuksi.
 • Jos retusoit tai yhdistelet kuvia, kannattaa värikorjattu ja rajattu kuva (ennen pienentämistä) tallentaa varmuuden vuoksi (esimerkiksi LZW-pakattuna TIFFinä, jolloin kuva vie vähemmän levytilaa kuin Photoshopin omassa muodossa). Retusointi menee aina joskus niin pieleen, että on pakko aloittaa alusta.
 • Jos skannaat useampia kuvia, ja yhdistät ne yhdeksi Photoshopissa, saat siirrettyä ne yhteen kuvaan erillisiksi layereiksi Duplicate Layer -toiminnolla (löytyy sekä Layer-valikosta että Layer-paletin apuvalikosta):
  Photoshop: Layer - Duplicate Layer
  Valitse haluamasi avoinna oleva kuvatiedosto Document-kohdasta.
  Tällä tavalla on lopullinen värikorjaus ja sauman pehmennys helpompi tehdä.
 • Jos yhdistelet eri kuvia vaikkapa panoraamaksi Photoshopissa, skannaa osakuvat siten, että ne menevät reilusti päällekkäin. Yhdistä kuvat yksi kerrallaan (ylläolevan Duplicate Layer-ohjeen avulla). Pehmennä sauma pyyhekumilla. (Tarkista, että Options-paletissa pyyhekumiksi on valittu Airbrush, niin voit valita haluamasi pyyhekumipensselin Brushes-paletista). Näet virheet paremmin, jos muuttelet läpinäkyvyyttä (Layer-paletin Opacity) reunaa pehmentäessäsi. Yhdistä näkyvät layerit yhteen ennen seuraavan kuvan yhdistämistä (Merge Visible). Muista tallentaa riittävän usein!
 • Ennen kuin alat skannaamaan suuria kuvia, sulje kaikki ohjelmat (myös Photoshop), odota muutama sekunti, ja käynnistä Photoshop. Näin muiden ohjelmien käyttämä muisti vapautuu Photoshopin käyttöön.

Tasoskannerin käyttö

Alla on esitelty kaksi eri skannausohjelmaa: VistaScan ja ScanWise. Ne näyttävät hieman erilaisilta, mutta niistä löytyvät lähes kaikki samat toiminnot. Tasoskannerilla skannaus tapahtuu yleensä seuraavasti:

 1. Valitse skannattava materiaali ja/tai pinta. Jos skannaat negatiiveja tms. laakaskannerilla, ne kannattaa yleensä skannata kuten kalvotkin (kuin kuvat, paitsi läpäisevänä, transmissive) ja vasta kuvankäsittelyohjelmassa "invertoida" (muuttaa värit vastaväreikseen: musta valkoiseksi jne; Photoshopissa Image - Adjust - Invert).
   
 2. Valitse käytettävä värimalli. Oikeastaan aina kannattaisi skannata RGB-värimallissa, ja vasta kuvankäsittelyohjelmassa värikorjauksen jälkeen muuttaa haluamaansa värimalliin. Tämä pätee myös harmaasävykuviin.
   
 3. Aseta kuva skanneriin ja ota esikatselukuva (Preview).
   
 4. Säädä kirkkaus, kontrasti ja värit suunnilleen kohdalleen. Kuva ei saa "kulua puhki", eli ei saisi olla suuria täysin mustia tai valkoisia alueita.
   
  Useimmissa ohjelmissa on jonkinlainen "Auto" -toiminto. Se toimii parhaiten, jos aluksi valitset kuvan sisältä alueen, jossa on mahdollisimman paljon sävyjä, valitset "Auto"-toiminnon päälle, ja heti perään pois päältä. Älä palauta arvoja alkuperäisiksi, jos ohjelma kysyy sitä. Jos haluat, voit vielä säätää kirkkautta, kontrastia ja värejä.
   
 5. Valitse skannattava alue. Ota hieman suurempi alue kuin tarvitset, sillä lopullinen rajaus kannattaa tehdä vasta kuvankäsittelyohjelmassa.
   
  Jos haluat, voit tässä vaiheessa tarkistaa vielä värit ym. ottamalla uuden esikatselukuvan (Preview). Tasoskannereilla se ei yleensä ole tarpeen, paitsi jos skannaat negatiiveja, dioja tai kalvoja (diakannella).
   
 6. Määrittele lopullisen kuvan koko, joko pikseleinä tai tulostuskokona ja -tarkkuutena (ohjelmasta riippuen).
   
  Hyvin usein koko valitaan tarkkuuden ja skannaussuhteen (tai suurennuskertoimen) perusteella. Prosenttiluku kertoo tällöin lopullisen kuvan tulostuskoon verrattuna alkuperäisen skannatun alueen kokoon. Tarkkuus on aina lopullisen kuvan tulostustarkkuus.
   
  On järkevämpää totutella pikseleiden käyttöön, koska se kertoo digitaalisen kuvan todellisen koon. Lähes kaikissa ohjelmissa yksiköiksi voi valita pikselit, jolloin koon näkee suoraan pikseleinä. Pikselikoon voi myös laskea seuraavalla kaavalla:
    pikselit = (skaalausprosentti/254) x (sivun pituus, cm) x (tarkkuus, DPI)
  ja skannaussuhteen voi laskea valitun alueen koon ja halutun pikselikoon perusteella:
    Suhde-% = 254 x (Leveys pikseleinä) : (Kuvan leveys, cm) : (Tarkkuus, DPI)
   
 7. Skannaa kuva Scan-napista. Kuva aukeaa kuvankäsittelyohjelmassa.
   
 8. Jos kuvassa on voimakkaat, aivan mustat tai valkoiset, pois rajattavat "reunukset", rajaa reunukset pois tässä vaiheessa. Tarkkaa, lopullista rajausta ei kannata tässäkään vaiheessa vielä tehdä.
   
 9. Kokeile Image - Adjust - Auto Levels. Jos muutokset eivät miellytä, valitse Edit-valikosta Undo (Mac OS:ssa nopeammin Omena-Z, Windowsissa Ctrl-Z).
   
 10. Jos tarvitsee, hienosäädä värisävyt. (Esimerkiksi, Image - Adjust - Levels, Image - Adjust - Variations tai Image - Adjust - Brightness/Contrast.)
   
 11. Retusoi ja/tai korjaa virheet. Jos kuvassa näkyy rasterikuvio, kokeile Smart Blur:a tai Gaussian Blur - Sharpen / Sharpen Edges / Sharpen More. Smart Blur:lla saa myös kohinan helposti pois.
   
 12. Rajaa kuva. Tallenna kuva tässä vaiheessa, jos haluat/voit säilyttää isomman originaalin, esimerkiksi jos poltat ne CD-R-levylle.
   
 13. Pienennä kuva lopulliseen kokoonsa Image-valikosta Image Size.
   
 14. Tallenna.
   
  Jos teet verkkokuvia, voit pienentää kuvaa vielä lisää, ja tallentaa nk. thumbnailin eli pienemmän (esikatselu)kuvan toisella nimellä.

 

VistaScan

Vistascanissa saat kätevän infoikkunan Info-valikosta Show Info. Mittayksikön voit valita Settings-valikosta. (Allaolevissa kuvissa yksiköksi on valittu pikselit).

Vistascan
Vistascan

Vistascanissa voi värejä korjata kätevästi myös Image-valikon Highlight and Shadow-työkalulla, joka muistuttaa lähinnä Photoshopin Levels-, Curve- ja Histogram -toimintoja yhdessä paketissa:

Vistascan: Image - Highlight and Shadow
Vistascan: Image - Highlight and Shadow

 

ScanWise

ScanWisessa tarvittavat toiminnot ovat kolmen eri "välilehden" alla. Värisävyjen säätöön on vähemmän toimintoja, mutta ne kannattaakin tehdä vasta Photoshopissa. Dimensions -välilehdeltä näkee lopullisen kuvan koon haluamissaan yksiköissä mukavasti.

ScanWise: Original Type
ScanWise: Original Type

ScanWise: Image Control
ScanWise: Image Control

ScanWise: Dimensions
ScanWise: Dimensions


Diaskannerin käyttö

Diaskannerin käyttö eroaa tasoskannerista ratkaisevasti siinä, että myös valotusaika tulee ottaa huomioon. (Joissakin nk. diakannella varustetuissa tasoskannereissa kantta käytettäessä voidaan myös valoisuuteen vaikuttaa; ne toimivat tällöin aivan diaskannerin tavoin, eli myös niissä valotusaika pitää ottaa huomioon). Heijastavissa materiaaleissa on se helppous, että tasoskanneri tietää hyvin tarkkaan, kuinka paljon valoa voi heijastua takaisin. Läpäisevät materiaalit kuten diat ja negatiivit voivat taas olla kuinka kirkkaita tai kuinka tummia tahansa. Voi olla, että joku dia tietyllä valotuksella näyttää aivan mustalta, kun samalla valotuksella toinen dia on täysin valkoinen (skanneri "häikäistyy").

Ammattikäyttöön tarkoitettujen diaskannereiden dynamiikka on huomattavasti parempi, eli ne eivät ole yhtä riippuvaisia tarkasti oikeasta valotuksesta, vaan ne löytävät sävyjä todella "kirkkaista" ja "tummista" kohdista. Varsinkin halvimpien diaskannereiden ja tasoskannereiden diakansien ongelma on, että tummia sävyjä ei kunnolla löydy kuvasta, ilman että kirkkaat kohdat "palavat" läpi.

Valotusta lukuunottamatta diaskannereita käytetään samalla tavalla kuin tasoskannereitakin:

 1. Valitse skannattava materiaali ja/tai pinta. Jos skannaat negatiiveja, yleensä nekin kannattaa skannata kuten positiividiatkin, ja vasta kuvankäsittelyohjelmassa "invertoida" (muuttaa värit vastaväreikseen: musta valkoiseksi jne; Photoshopissa Image - Adjust - Invert).
   
 2. Valitse käytettävä värimalli. Oikeastaan aina kannattaisi skannata RGB-värimallissa, ja vasta kuvankäsittelyohjelmassa värikorjauksen jälkeen muuttaa haluamaansa värimalliin. Tämä pätee myös harmaasävykuviin.
   
 3. Aseta kuva skanneriin ja ota esikatselukuva (Preview).
   
 4. Säädä kirkkaus, kontrasti ja värit suunnilleen kohdalleen. Kuva ei saa "kulua puhki", eli ei saisi olla suuria täysin mustia tai valkoisia alueita.
   
  Useimmissa ohjelmissa on jonkinlainen "Auto" -toiminto. Se toimii parhaiten, jos aluksi valitset kuvan sisältä alueen, jossa on mahdollisimman paljon sävyjä, valitset "Auto"-toiminnon päälle, ja heti perään pois päältä. Älä palauta arvoja alkuperäisiksi, jos ohjelma kysyy sitä. Jos haluat, voit vielä säätää kirkkautta, kontrastia ja värejä.
   
 5. Valitse skannattava alue. Ota hieman suurempi alue kuin tarvitset, sillä lopullinen rajaus kannattaa tehdä vasta kuvankäsittelyohjelmassa.
   
 6. Tarkista kuvan histogrammista, onko valotus kohdallaan. Histogrammissa vaakasuunnassa on sävyt: vasemman reunan tummista sävyistä oikean reunan vaaleisiin sävyihin. Mitä korkeampi kohta histogrammissa, sitä enemmän kyseistä sävyä on kuvassa.
   
  Jos histogrammissa on reikiä, kapeita piikkejä vierekkäin, tai vasen reuna täysin jyrkkä, tarvitaan lisää valotusta (Exposure). Jos histogrammin oikea reuna on täysin jyrkkä, kuva palaa läpi, ja valotusta täytyy vähentää.
   
  Säädä kirkkaus ja kontrasti suunnilleen sopiviksi. Yritä saada tummin musta pari prosenttia täysin mustasta vaaleammaksi, ja kirkkain valkoinen samoin pari prosenttia täysin valkoisesta tummemmaksi, jotta kuva ei pala läpi.
   
  Ota uusi esikatselukuva, ja toista tätä kohtaa kunnes valotusta ei tarvitse enää muuttaa.
   
 7. Määrittele lopullisen kuvan koko, joko pikseleinä tai tulostuskokona ja -tarkkuutena (ohjelmasta riippuen).
   
  Hyvin usein koko valitaan tarkkuuden ja skannaussuhteen (tai suurennuskertoimen) perusteella. Prosenttiluku kertoo tällöin lopullisen kuvan tulostuskoon verrattuna alkuperäisen skannatun alueen kokoon. Tarkkuus on aina lopullisen kuvan tulostustarkkuus.
   
  On järkevämpää totutella pikseleiden käyttöön, koska se kertoo digitaalisen kuvan todellisen koon. Lähes kaikissa ohjelmissa yksiköiksi voi valita pikselit, jolloin koon näkee suoraan pikseleinä. Pikselikoon voi myös laskea seuraavalla kaavalla:
    pikselit = (skaalausprosentti/254) x (sivun pituus, cm) x (tarkkuus, DPI)
  ja skannaussuhteen voi laskea valitun alueen koon ja halutun pikselikoon perusteella:
    Suhde-% = 254 x (Leveys pikseleinä) : (Kuvan leveys, cm) : (Tarkkuus, DPI)
   
  Muista, että kuva kannattaa skannata kaksinkertaisessa koossa, jos vain mahdollista. Näin virheet (esimerkiksi kohina, retusoinnin virheet) saa helpoiten korjattua, ja jäljelle jäävätkin puolittuvat (esimerkiksi Smart Blur:n jättämät terävät reunat pehmenevät lähes täysin).
   
 8. Skannaa kuva Scan-napista. Kuva aukeaa kuvankäsittelyohjelmassa.
   
 9. Jos kuvassa on voimakkaat, aivan mustat tai valkoiset, pois rajattavat "reunukset", rajaa reunukset pois tässä vaiheessa. Tarkkaa, lopullista rajausta ei kannata tässäkään vaiheessa vielä tehdä.
   
 10. Jos skannasit negatiivia, "invertoi" kuva: Image - Adjust - Invert.
   
 11. Kokeile Image - Adjust - Auto Levels. Jos muutokset eivät miellytä, valitse Edit-valikosta Undo (Mac OS:ssa nopeammin Omena-Z, Windowsissa Ctrl-Z).
   
 12. Jos tarvitsee, hienosäädä värisävyt. (Esimerkiksi, Image - Adjust - Levels, Image - Adjust - Variations tai Image - Adjust - Brightness/Contrast.)
   
 13. Retusoi ja/tai korjaa virheet. Jos kuvassa näkyy rasterikuvio, kokeile Smart Blur:a tai Gaussian Blur - Sharpen / Sharpen Edges / Sharpen More. Smart Blur:lla saa myös usein esiintyvän kohinan helposti pois. Yleensä kohina on yhden pikselin suuruista: säde n. 1 pikseli, treshold kuvasta riippuen; katso kuvaa riittävän suuressa näkymässä - 100%, 200% tai 400%.
   
 14. Rajaa kuva. Tallenna kuva tässä vaiheessa, jos haluat/voit säilyttää isomman originaalin, esimerkiksi jos poltat ne CD-R-levylle.
   
 15. Pienennä kuva lopulliseen kokoonsa Image-valikosta Image Size.
   
 16. Tallenna.
   
  Jos teet verkkokuvia, voit pienentää kuvaa vielä lisää, ja tallentaa nk. thumbnailin eli pienemmän (esikatselu)kuvan toisella nimellä.

 

Scanwizardissakin tarkkuus on aina lopullisen kuvan tulostustarkkuus. Koon voi määrittää suoraan haluamassaan yksiköissä, kun ensin valitsee haluamansa alueen, ja sitten lukitsee leveyden ja korkeuden (pieni lukon kuva). Automaattista värikorjausta kannattaa aina käyttää, koska diaskannerien värikorjaus kalibroidaan erityisellä dialla - se toimii.

Descreen ja Filter-toimintoja ei kannata käyttää. Photoshopin Smart Blur:lla saa paremman tuloksen oikein käytettynä.

ScanWizard
ScanWizard

Valotusta säädettäessä täytyy muistaa aina säätää se kullekin komponentille (punaiselle, vihreälle ja siniselle) erikseen. Mitä tummempi dia, sen enemmän valotusta. Ota aina valotuksen säätämisen jälkeen uusi esikatselukuva.

ScanWizard: BCE (valotuksen säätö)
ScanWizard - BCE, valotuksen säätö

Kirkkautta ja kontrastia voi säätää myös "histogrammista". Samalla voi tarkistaa, pitäisikö kuvaa valottaa enemmän tai vähemmän. Kerralla voi katsella myös kaikkien kolmen komponentin histogrammia (kuten alla), mutta komponenttikohtaisesti tilanne näkyy selvemmin.


ScanWizard - Shadows & Highlights, histogrammi

Jos lisäät valotusta, kirkkautta (ja kontrastia) voi joutua laskemaan jotta valkoinen ei pala läpi. Jos valotusta vähennetään, kirkkautta (ja kontrastia) voi joutua nostamaan.

Muista: Kontrastia lisättäessä tummista sävyistä tulee tummempia ja vaaleista vaaleampia. Yleensä kirkkautta ja kontrastia säädetään yhtä aikaa, jotta vaaleat (kirkkautta lisättäessä) tai tummat (kirkkautta vähennettäessä) eivät pala läpi.


[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön