Tasokoe III

Kuvatiedoston tallentaminen

  • Jos tallennat arkistointi- tai työkopiota, valitse File - Save As ja tallenna Photoshop-muodossa. Näin tiedostosi säilyy mahdollisimman helposti muokattavassa versiossa.
  • Jos tallennat verkkoon (GIF-, JPEG- tai PNG-muodossa), valitse File - Save for Web (jos Adobe Imageready on käytettävissä). Ks. Kuvat verkossa.
  • Jos haluat tallentaa GIF-muodossa, eikä Imagereadya ole käytettävissä, indeksoi kuva haluamaasi värimäärään (valitse Image - Mode - Indexed Color) ja valitse File - Export - GIF89a Export.
  • Muuten valitse File - Save a Copy.

Tallennettaessa on muistettava laittaa nimen loppuun tallennusmuotoa vastaava pääte. Windows-käyttöjärjestelmässä tiedoston nimessä on aina pääte, Windows vein yleensä piilottaa sen käyttäjältä. Macintosh-käyttöjärjestelmässä päätettä tarvitaan vasta, kun tiedosto lähetetään tai siirretään PC-formatoidulle levykkeelle tai zipille, mutta pääte kannattaa silti aina laittaa nimen loppuun.


Tallennettaessa tiedostoa File-valikosta Save As Photoshop näyttää vain ne tiedostotyypit, johon tämänhetkinen kuva voidaan tallentaa niin, että kaikki kuvan ominaisuudet ja tiedot säilyvät. (Ikkunat ovat samanlaisia Windowsissa ja Mac OS:ssa, vaikka ulkonäössä onkin pieniä eroja.)

Save As
Photoshop: File - Save As


File-valikon Save a Copy-toiminto tallentaa kopion kuvasta jollakin muulla nimellä missä tahansa muodossa. Tässä vaiheessa voi kuvan vielä flätätä ja ylimääräiset tiedot jättää pois. Alkuperäiseen kuvaan ei tehdä mitään muutoksia, nämä vaikuttavat vain tallennettavaan kopioon.

File - Save a Copy
Photoshop: File - Save a Copy


File-valikon Save for Web om esitelty tarkemmin kohdassa Kuvat verkossa.

Alla on yleisimpiä tallennusmuotoja ja niiden päätteet.


PääteNimitys/OhjelmaHuomautuksia
.psdPhotoshopEi aukea juuri muissa ohjelmissa. Vie paljon levytilaa. Jos kuvassa on layereita tms. täytyy tallentaa tähän muotoon.
.bmpWindows BitmapWindowsissa kaikki ohjelmat osaavat avata. Vie paljon levytilaa.
.pcxPC PaintbrushVanha Windowsissa käytetty kuvien tallennusmuoto. Vie paljon levytilaa.
.pct
ja
.pict
PICTMac OS:n tyypillinen tallennusmuoto. Voi sisältää myös vektorikuvioita. Joskus voidaan pakata samalla tavalla kuin JPEG. Voi olla hankalaa avata Windowsissa.
.gifGIFTyypillinen verkkokuva. Pieni tiedostokoko. Vain indeksoidut kuvat. Läpinäkyvyys. Voi sisältää animaatiota.
.jpgJPEGTyypillinen verkkokuva. Pieni tiedostokoko, laatua voi säätää; Huonoimmalla laadulla todella pieniä tiedostoja. Ei indeksoiduille kuville.
.pngPNGJPEG:n ja GIF:n 'väliltä'. Vanhemmat selaimet eivät tue. Suunniteltu verkkokäyttöön.
.tifTIFFHyvin monipuolinen tallennusmuoto. Hyvin monet ohjelmat tukevat. Eri värimallit, myös indeksoidut. Voi pakata LZW:llä - pieni tiedosto mutta kaikki eivät osaa avata.
Muita kuviin liittyviä tallennusmuotoja
.epsEncapsulated PostscriptVektorimuoto, voi sisältää tekstiä ja kuvaa erilaisissa värimalleissa. Hyvät kuvankäsittelyohjelmat tukevat.
.pdfPortable Document FormatTaitettu dokumentti, voi sisältää kuvia, fontteja, tekstiä jne. Adobe Acrobat, Acrobat Reader.
.psPostscriptDokumentti. Voi sisältää kuvia, fontteja, tekstiä jne. Monet lasertulostimet käyttävät, mutta ohjelmat eivät osaa avata.

[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön