Tasokoe III

Tehtäviä

Tehtävien tekemiseen tarvitset allaolevia Photoshop-kuvia (kunkin tiedoston nimi on suluissa linkkinä). Tallenna ne käyttämällesi koneelle. Windowsissa klikkaa linkkiä hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä, ja valitse avautuvasta listasta Save Link As tai Save Target As, ja kansio johon tiedosto tallennetaan. Mac OS:ssa pidä hiiren näppäintä hetken aikaa pohjassa linkin kohdalla, ja valitse avautuvasta listasta Save Link As tai Save Target As, ja kansio johon tiedosto tallennetaan.

 
Tehtävä 1. Näkymä
Avaa 3-1.psd ja vertaa kuvaa ja kuvassa olevia kuvioita erilaisissa näkymissä (eri "prosenttikoossa").
 1. Kuinka monta spiraalikuviota kuvassa on?
 2. Kuvan keskellä on läiskä. Mistä läiskä muodostuu?
 3. Miten em. läiskä näyttää muuttuvan erilaisissa näkymissä?
 
Tehtävä 2. Valinnat, rajaus ja kuvan koko
 1. Rajaa kuva 3-2a.psd kuvassa olevaan suorakulmioon siten, että suorakulmion musta ulkoreuna tulee mukaan.
 2. Muuta kuvan 3-2b.psd kokoa siten, että sen tulostuskoko on 10.16cm x 10.16cm ja pikselikoko 288 x 288. Mikä on kuvan tarkkuus? Miten kuva muuttui? Voisiko kuvan pikselikoon lukita, kun kuvan tulostuskokoa ja/tai tarkkuutta muuttaa?
 3. Muuta edellisen kuvan kokoa siten, että sen kooksi tulee 144 x 144 pikseliä ja tulostustarkkuus 288 pikseliä tuumalle. Mikä on kuvan tulostuskoko? Miten kuva muuttui?
 
Tehtävä 3. Layerit ja värikorjaus
 1. Avaa kuva 3-3a.psd . Korjaa aluksi väri- ja kirkkaustasapaino (taustan pitäisi olla valkoinen, ja värien puhtaita reunoilla). Miten korjaisit alemman väriliu'un vihreästä punaiseen? Miten ylempi muuttuu samalla?
 2. Avaa kuva 3-3b.psd . Minkä eri tyyppisiä layereita kuvassa on? Siirtele eri layereita, ja muuta niiden läpinäkyvyyksiä ja tyyppejä. Saatko sinisen neliön sellaiseksi, että se ei muuten näy kuvassa, kuin punaisen kiekon päällä? Mitä tapahtuu, jos muutat Varjo-layerin Opacityn 100%, ja tyypin Saturation:iksi?
 3. Avaa kuva 3-3c.psd . Minkä eri tyyppisiä layereita kuvassa on? Kokeile siirtää Alapallo- ja Yläpallo-layeria (siirtotykalulla - nuoli työkalupaletissa). Mitä tapahtuu?
 
Tehtävä 4. Kuvan skannaus
 1. Skannaa kuva sanomalehdestä. Mitä ongelmia voi tulla vastaan?
 2. Jos mahdollista, skannaa sama (tai samanlaatuinen) kuva sekä tasoskannerilla että diaskannerilla. Milloin käyttäisit diaskanneria, milloin tasoskanneria? Miksi?
 
Tehtävä 5. Filtterit
Avaa kuva 3-5.psd .
 1. Saako kuvasta rasteria pois? Miten?
 2. Miten taustan saisi valkoiseksi - naamasta saa tulla kirkkaan punainen?
 3. Kokeile em. kuvaan (ja muidenkin tehtävien kuviin) eri filttereitä.
 
Tehtävä 6. Kuvat verkossa ja julkaisuissa
 1. Miten tallentaisit kuvan 3-6a.psd verkkoon?
 2. Entä kuvan 3-6b.psd?
 3. Jos ylläolevat kuvat pitäisi saada johonkin julkaisuun, mitä tekisit?

[ Pääsivulle ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön