Tasokoe III

Tehtävien vastaukset

Tehtävä 1. Näkymä
 1. Viisi. Alhaalla vasemmalla on musta, oikealla ylhäällä vierekkäin kaksi, ja aivan keskellä kaksi sisäkkäin. Ne eivät erotu helposti kuin vasta useamman sadan prosentin suurennuksella. Kahta viimeistä saa ainakin hetken aikaa tutkia, ja riittävän suurella suurennoksella, ennen kuin spiraalit huomaa.
 2. Ks. yllä. Kaksi sisäkkäistä spiraalia. Ylemmässä spiraalissa vuorottelevat syaani ja magenta, alemmassa vihreä ja punainen.
 3. Varsinkin 50 ja 200 prosentin välillä se (ja muutkin - paitsi isommat shakkikuviot) näyttävät varsin erinäköiseltä kuin voisi odottaa. Psykedeelisiä kuvioita?
 
Tehtävä 2. Valinnat, rajaus ja kuvan koko
 1. Tee valinta suorakulmaisella valintatyökalulla, ja Image-valikosta Crop. Valintatyökalun saa työkalupaletin vasemmasta yläkulmasta, ja paletin näkyviin Window-valikosta Show Tools. Jos suorakulmainen valinta ei ole vasemmassa yläkulmassa, hetken siinä nappia pohjassa pitämällä saa näkyviin valintatyökalut. Jos koko kuva näkyy kerralla, ja musta reunaviiva oli rajauksen sisällä, reunus näyttää liian paksulta (koska Photoshop piirtää kuvan ympärille yhden pikselin paksuisen mustan reunuksen myös).
 2. 72 pikseliä tuumalle. Kuva ei muutu mitenkään. Pikselikokoon ei kosketa, jos kokoa muutettaessa Resample Image ei ole rastittuna.
 3. Tulostuskooksi tulee 1.27cm x 1.27cm. Kuvan pikselikoko puolittui. Tästä seurasi se, että vasemmalla alhaalla olevan laatikon sisus muuttui tasaisen harmaaksi. Oikealla ylhäällä oleva laatikko säilyi shakkikuvioisena. Huomaa, että pehmeässä harmaassa sävyliu'ussa ei tapahtunut oikeastaan mitään muutosta - kuvan täytyy siis olla juuri niin tarkka, että sen pienin yksityiskohta erottuu 100% näkymässä.
 
Tehtävä 3. Layerit ja värikorjaus
 1. Aluksi tietysti Image - Adjust - Auto Levels - tämä toimii lähes aina. Sitten Image - Adjust - Hue/Saturation, Master, Hue +120. Ylempi liuku on sen jälkeen sinisestä punaiseen. Huomaa, että jos teet valitset vain alemman liu'un, niin ylempi ei muutu mitenkään.
 2. Normal, Darken, Color ja Multiply. Muuta Sininen neliö-layerin läpinäkyvyys (Opacity) 100% ja tyyppi Hue:ksi. Varjo "syö värin" harmaaksi.
 3. Normal ja Overlay. Yhdellä layereista, Yläpallo:lla, on Preserve Transparency päällä. Kun Yläpallo- tai Alapallolayeria siirretään, vastaava Pinta-layer (huomaa: kaksi saman nimistä layeria) siirtyy mukana, koska ne on "lukittu" toisiinsa. Kokeile ottaa "lukko" pois päältä ja siirtää layeria. Kuva on muuten tehty täysin Photoshop 5.5:llä.
 
Tehtävä 4. Kuvan skannaus
 1. Sanomalehdissä kuvissa on häiritsevän kokoinen rasteri, jota on todella hankala poistaa. Gaussian Blur- ja Sharpen-filttereillä voi yrittää, ja kuvan pienentäminen voi auttaa. Toisaalta, mihin olisit voinut kuvaa käyttääkään? (Tekijänoikeuslaki!)
 2. Diaskanneri on ainoa mahdollisuus silloin, kun paperiversiota ei ole saatavilla. Ammattikäyttöön tarkoitetut diaskannerit ovat erittäin tarkkoja, mutta ne ovat myös kalliita. Aina kun käytettävän tasoskannerin tarkkuus riittää ja dioista on jotenkin saatavilla paperikuvat, kannattaa käyttää tasoskanneria. Diaskannerin käyttö on hitaampaa ja hankalampaa kuin tasoskannerin, eikä laatu välttämättä ole yhtä hyvää kuin tasoskannerilla.
 
Tehtävä 5. Filtterit
 1. Gaussian Blur 1.5 pikseliä, kontrastia lisää 50 (Image - Adjust - Brightness/Contrast), ja pari kertaa Sharpen Edges. Kuvasta kannattaa rajata hieman pienemmäksi, jotta taustasta saa tasaisen harmaan.
 2. Kuten edellä, mutta kontrastia lisää 70.
 3. Pixelate-Crystallize on aika hauska, samoin Sketch-Chrome. Kokeilepa jollekin valokuvalle Artistic-Watercolor.
 
Tehtävä 6. Kuvat verkossa ja julkaisuissa
 1. PNG- tai GIF-kuvana, 8 väriä (kuvassa on 6 väriä ja läpinäkyvyys). Jos läpinäkyvyys on tarpeen, eli tausta voi olla muutakin kuin yksivärinen, niin GIF-kuvana. Nopein tapa on valita File - Export - GIF89a Export.
 2. JPEG-kuvana High- tai Maximum-laadulla (60-80). PNG kelpaisi myös, mutta sillä tulee paljon suurempi tiedosto.
 3. Molemmat kannattaisi ehdottomasti tehdä kokonaan uudelleen vektorigrafiikkaohjelmassa (esim. Adobe Illustrator, Macromedia Freehand) tai taitto-ohjelmassa. Jälkimmäisen voisi laittaa julkaisuun sellaisenaankin, mutta ei kovin suurena (tai pikselit tulevat näkyviin). Lisäksi värejä voisi olla hankala saada oikeanlaisiksi, koska siinä esiintyy värejä joita ei yleensä saa tehtyä CMYK-väreillä (pigmenttejä sekoittamalla). Huomaa, että kuvassa ei ole mustien suorakulmioiden lisäksi mitään suuria kontrastieroja, joten tulostustarkkuuden ei tarvitsekaan olla kovin suuri.

[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön