Tasokoe III

Kuvat verkossa

Verkkosivuilla käytetyt kuvat ovat joko GIF-, JPEG-, tai PNG-muotoisia. Kuvan tarkkuudella tai tulostuskoolla ei ole mitään merkitystä, vaan vain kuvan pikselikoolla. Selaimessa kuva näytetään yleensä tarkasti 100% koossa.

  • JPEG : Paljon värisävyjä. Laatu / tiedoston koko voidaan pehmeästi säätää. Pieniä tiedostoja hyvin suurillakin kuvilla.
  • PNG : Voi olla paljon värisävyjä (nk. PNG-24 - voi olla myös läpinäkyviä osia), tai korkeintaan 256 sävyä (nk. PNG-8). Usein pienempi tiedosto kuin GIF. Vanhemmat selaimet eivät osaa näyttää PNG-kuvia.
  • GIF : Korkeintaan 256 sävyä. Pienet kuvat ovat tiedostoina yleensä pienempiä kuin JPEG. GIF-kuvassa voi olla läpinäkyviä osia, joista verkkosivun tausta näkyy läpi. GIF-kuvassa voi olla animaatiota.

On tärkeää, että verkkosivuille laitetut kuvat ovat tiedostokooltaan mahdollisimman pieniä, eikä turhia kuvia olisi sivulla ollenkaan, sillä silloin sivu latautuu nopeammin.

Yhdellä verkkosivulla voi olla sama kuva useampia kertoja. Selain lataa kunkin kuvan silti vain kerran sivua kohti. Eri verkkosivuilla voi olla sama kuva (yksi ja sama tiedosto).

File-valikon Save for Web-toiminto käyttää Adobe Imagereadyä kuvan pakkaamiseen ja tallentamiseen JPEG-, GIF- tai PNG-muodossa. Avautuvassa ikkunassa voi valita haluamansa pakkausmuodon, laadun tai värien määrän, ynnä muita arvoja, ja lopullisen kuvan ulkonäön ja tiedoston koon näkee välittömästi.

Save for Web -ikkuna
Photoshop: Save for Web-ikkuna

Vasemmalla puolella ovat näkymät. Kullakin näkymällä on omat asetukset, joten kahta tai neljää käyttämällä on helppo verrata erilaisia asetuksia keskenään.

JPEG-asetukset
JPEG-tallennusmuodon asetukset

JPEG- ja PNG-24 -tallennusmuodot sopii hyvin isoille kuville, sekä kuville joissa on paljon sävyjä tai sävyliukuja. JPEG-kuvasta tulee hyvin pieni tiedosto, kun laatu pudotetaan tarpeeksi alas.

GIF- ja PNG-8 -asetukset
GIF- ja PNG-8 -tallennusmuodon asetukset

GIF- ja PNG-8 -tallennusmuodot sopivat parhaiten pienille kuville, sekä kuville joissa on vain muutama väri tai värisävy. PNG-8 -tallennusmuodolla saa usein pienemmän tiedoston kuin GIF -muodolla, mutta kaikkein vanhimmat selaimet eivät välttämättä osaa näyttää sitä. Verkossa sitä voi jo huoletta käyttää.

Väripaletti
GIF- ja PNG-8 - Väripaletti

GIF- ja PNG-8 -tallennusmuodossa kaikki kuvan käyttämät sävyt poimitaan väripaletista. Väripalettia voi myös käsitellä erikseen, esimerkiksi pakottaa tietyt värit väripalettiin, mutta yleensä siihen ei tarvitse koskea.


[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]

© Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön