Tasokoe IV

Tiedoston avaaminen

Tiedoston avaaminen tapahtuu Pagemakerissa samalla tavalla kuin muissakin ohjelmissa. Yksi ero kuitenkin löytyy: Pagemaker pyydettäessä kopioi tiedoston ennen avaamista, jolloin alkuperäistä tiedostoa ei vahingossakaan muuteta. (Koska Pagemaker-tiedostot ovat usein myös isoja, niitä ei kannata yleensä avata esimerkiksi Zip-levyltä suoraan, vaan ne kannattaa ensin kopioida koneen omalle kiintolevylle.)

Tiedoston saat siis avattua valitsemalla File-valikosta Open:

Pagemaker: File - Open
Pagemaker:File - Open

(Jos tiedosto on tehty vanhemmalla Pagemakerin versiolla, se voidaan avata vain kopiona. Jos tiedosto ei näy luettelossa, vaikka olet varma, että olet oikeassa kansiossa, valitse kohtaan Files of type: All Files. Tällöin luettelossa näkyvät kaikki kansiossa olevat tiedostot.)

Avattuasi tiedoston kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa sen asetukset valitsemalla File-valikosta Document Setup. (Avautuva ikkuna on sama kuin uutta tiedostoa luotaessa, alla.)


Uuden tiedoston luominen

Uusi tiedosto luodaan (kuten muissakin ohjelmissa) valitsemalla File-valikosta New. Pagemakerissa avautuu silloin Document Setup-ikkuna, jossa valitaan paperikoko, sivutustapa (yksi- vai kaksipuoleinen), sivunumerointi ja niin edelleen:

Pagemaker: File - New
Pagemaker:File - New

Document Setup -ikkunan voi avata myöhemminkin File-valikosta Document Setup. Huomaa, että jos myöhemmin muutat esimerkiksi marginaaleja, niin taitto tuskin muuttuu juuri niin kuin ajattelit, ja joudut käsin korjaamaan asemoinnin marginaalien muuttamisen jälkeen. Siksi niitä ei kannata muuttaa jälkeenpäin, ellei ole aivan pakko (esimerkiksi jos paperikoko on väärä).

Document Setup -ikkunasta Numbers-nappulaa painamalla voi valita halutun sivunumerointitavan:

Pagemaker: File - New - Numbers
Pagemaker:File - New - Numbers

Muista tallentaa julkaisusi tarpeeksi usein - muutaman minuutin välein. Mac-koneilla tallennus käy nopeiten painamalla Omena-S, Windows-koneilla painamalla Ctrl-S.

 

Kun luot uuden julkaisun, muista valita paperikooksi yhden sivun koko. Vaikka painossa käytännössä julkaisu painettaisiinkin suuremmalle paperille, esimerkiksi aukeama kerrallaan, tässä vaiheessa siihen ei kiinnitetä mitään huomiota. Nyt merkitsee vain se miltä lopullinen julkaisu näyttää, ei se miten se teknisesti on toteutettu.

(Jos teet esimerkiksi A3-kokoista julkaisua (eli sen aukeaman koko on luokkaa A2!), ja tarvitset esikatselutulostuksen, eikä sinulla ole riittävän isoa tulostinta, siihenkin on ratkaisu. Katso Tulostus.)


[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]   [ Tasokokeet I-IV ]

Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön