Tasokoe IV

Kuvien tuominen

Kuten jo aiemmin (Tiedoston tallentaminen - tiedostoista ja kansioista) kerrottiin, kuva voi Pagemakerissa olla joko sisällytetty (include) tai linkitetty (linked). Yleensä tiedostokooltaan pienet kuvat sisällytetään, ja isommat linkitetään automaattisesti; siksi onkin tärkeää, että ymmärrät, mikä ero linkitetyn ja sisällytetyn kuvan välillä on. Muista, että eroa kuvan laadussa ei ole, tämä liittyy vain siihen, miten kuvia tulee käsitellä Pagemaker-dokumentin yhteydessä, siirrettäessä painoon tai toiselle koneelle.

linkitetty (isot kuvat)
Kuva säilytetään erillisessä tiedostossa - siinä, jonka toit Pagemakeriin. Jos siirrät Pagemaker-dokumenttia, sinun pitää siirtää myös linkitetyt kuvat mukana. Muista pitää hakemistorakenne samanlaisena; jos siirrät kuvan kansiosta toiseen tai nimeät kansion uudelleen (paitsi jos Pagemaker-dokumentti on alun alkaenkin samassa kansiossa), joudut kertomaan seuraavalla kerralla Pagemakerille yksitellen, missä linkitetyt kuvat ovat!
 
sisällytetty (pienet kuvat)
Kuva sisällytetään Pagemaker-dokumenttiin. Alkuperäistä tiedostoa ei tarvita tulostusta tai painoa varten. Huono puoli on, että jokainen kuva hidastaa dokumentin käsittelyä hieman, ja Pagemaker-dokumentista tulee aina suurempi. Jos sisällytettyjä kuvia on paljon (useita kymmeniä), dokumenttia ei pysty kunnolla käsittelemään hitaalla koneella - pahimmassa tapauksessa se ei välttämättä mahdu edes Zipille!

Jos dokumentistasi tulee kuvineen niin iso, ettei se mahdu zipille, niin muista, että painoon voi viedä tavaraa useammallakin zipillä, kunhan vain alunperin kaikki kuvat ja pagemaker-dokumentit ovat alunperinkin samassa kansiossa. Painossa kaikki zipit sitten vain kopioidaan samaan hakemistoon, ja dokumentti toimii taas. Suoraan zipiltä ei pagemaker-dokumentteja kannata käyttää, koska se on tuskastuttavan hidasta ja riskialtista; kopioi dokumentti aina koneen kovalevylle omaan hakemistoon ensin.

Huomaa: Kuvan voi tuoda joko tavalliselle sivulle, tai Master-pohjalle. Jos tuot sen Master-pohjalle, se näkyy jokaisella sivulla; jos haluat piilottaa sen vain yksittäisillä sivuilla, vedä paperin värinen (täysin valkoinen) suorakulmio sen yli. Jos haluat tuoda kuvan tietylle sivulle, varmista ensin, että katselet juuri kyseistä sivua!

Itse tuotavien kuvien tiedostomuodosta on enemmän tietoa Tietojenkäsittelyn tasokoe III: Kuvat julkaisuissa. Lyhyesti:

 • Käytä RGB-värimallia (ei CMYK), ja TIFF-tallennusmuotoa. Jos kuvankäsittelyohjelmasi kysyy, voit käyttää LZW-pakkausta; kuvatiedostosta tulee pienempi, mutta kuva EI kärsi. (Kuva ei muutu, pakkaus on matemaattinen; tämä on siis täysin eri asia kuin esimerkiksi JPEG-kuvien pakkaus, jossa itse kuva muuttuu pakattaessa.)
 • Jos viet työsi painoon tai lähetät muualle, tarkista, voiko LZW-pakkausta käyttää. Vanhoilla painoilla saattaa olla sen kanssa ongelmia.
 • Jos paino vaatii CMYK-värimallia, vaihda painoa. CMYK-värimallia käytettäessä näyttö ja kuvankäsittelyohjelma tulee kalibroida valaistuksen, käytettyjen painopigmenttien, ja painettavan materiaalin mukaan. RGB-värimallissa erot ovat pienempiä koska muutos näytöltä paperille tehdään vasta viimeisessä vaiheessa. Tarvittaessa ota pari-kolme koetulostetta, ja tee tarvittavat korjaukset jos ne ovat tarpeen.
 • Älä tee kuvista liian suuria/tarkkoja: tulostuskoossa värikuvalle 300 DPI:n tarkkuus riittää varmasti, yleensä 150 DPI:tä riittää. Mustavalkovalokuville ja muille harmaasävykuville samoin; jos kuvassa on tekstiä tai muita tarkkoja muotoja, mutta vähän harmaita sävyjä, 600 DPI:tä saattaa joskus tuottaa paremman tuloksen. Liian suuret kuvatiedostot hidastavat ja saattavat jopa estää julkaisun painamisen tai tulostuksen.


 1. Jos haluat tuoda kuvan itsenäiseksi kuvaksi, valitse nuolityökalu ja klikkaa julkaisun taustaa, jotta mikään kuva tai teksti ei ole valittuna.
   
  Jos haluat tuoda kuvan osaksi tekstiä, siten että se liikkuu tekstin mukana ja muutenkin käyttäytyy kuin se olisi vain "yksi merkki", valitse tekstityökalu, ja klikkaa sillä kohtaan, johon haluat kuvan tulevan osaksi tekstiä.
   
 2. Valitse File-valikosta Place...
   
 3. Valitse tiedosto, jonka haluat sijoittaa:
  Pagemaker: Place document
   
 4. Jos kuva on tiedostokooltaan suuri, Pagemaker kysyy, haluatko liittää kuvan silti tiedostoon (yes), vai linkitetäänkö kuva (no):
  Pagemaker: Include anyway?
   
 5. Seuraavaksi valitaan, mihin kohtaan kuva sijoitetaan. Hiiri näyttää silloin tältä:
   Pagemaker: Placing Cursor
  Kuvan sijoitus voidaan tehdä kahdella tavalla:
  1. Klikkaamalla kohtaan, johon kuvan vasen yläkulma tulee; kuvan leveys ja korkeus on sama kuin tulostuskoko.
  2. Venyttämällä juuri oikean kokoinen ja muotoinen "alue" kuvalle.
   
  Muista, että jos myöhemmin muutat kuvan kokoa, Shift-näppäimen pitäminen pohjassa kuvaa venytettäessä "pakottaa" kuvan oikeaan muotoon.
   
 6. Voit myöhemminkin siirtää kuvaa, tai muuttaa sen kokoa. Klikkaa ensin kuvaa kerran, jotta kulmiin ja sivujen keskelle ilmestyy mustat pisteet, "kahvat"; kuva on silloin valittu. Kulmasta venyttämällä voit muuttaa kuvan kokoa. Jos samalla pidät Shift-näppäintä pohjassa, kuva ei "veny", vaan sen muoto säilyy oikeana. Kuvan voit siirtää toiseen paikkaan raahaamalla sitä keskeltä (tai mistä tahansa muualta kuvan alueelta, paitsi "kahvasta").
   

[ Pääsivulle ]   [ Tehtävät ]   [ Tasokokeet I-IV ]

Avanto Oy, 2000 - Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osaston käyttöön